Минимална работна заплата (Minimalna rabotna zaplata / Minimum wage)

1
222
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Минимална работна заплата -МРЗ. Много често в публичното пространство се чуват експертни мнения по повод ползите за стимулиране на работа чрез минималната работна заплата, предимно с нейното увеличаване.   В момента минималното месечно възнаграждение е 460 лева при средна заплата за страната от 850 лева и среден размер на помощите за безработица 240 – 262 лв.

Т.е това възнаграждение рязко се доближава и даже надхвърля парите, които получават хората за квалифицирана работа и ценз от една страна, и тези за безработица.

Какво означава това? Първо за служителя с квалификация – факта, че неквалифицирания получава почти колкото образован специалист, не стимулира особено втория за повишаване качеството на работа.

По интересен е случая с обезщетенията за безработица. Наличието на обезщетения, само по себе си, изкривява пазара на работната сила и е причина за неефективно разходване на бюджетни средства.

В същото време обаче, наличието на минимална работна заплата, която е почти равна на обезщетенията, не стимулира трудовата активност. Голяма част от възрастното население предпочита да не работи и да се издържа от държавните помощи, а така отново се стимулират държавните разходи. При наличие на фиксирана от държавата на минимална работна заплата,  голяма част от работодателите се осланят на този факт и или плащат именно тази сума или тя се води в договорите на служителите /загуба на приходи от осигурителни плащания/.

При всички случаи, наличието на този архаичен държавен регулатор на пазара на труда води до изкривявания. Това не е в полза нито на държавата, нито на работната сила. А в дългосрочен план вреди и на самите работодатели – индиректно.

Премахването на този праг ще ни доближи максимално до практиката по доходите на страните от Евросъюза. При неемоционално тълкуване на проблема, може да се посочат няколко основни аргумента в подкрепа на твърдението за вредността на минимална работна заплата.

На практика почти няма хора, които да са облагодетелствани от минималната заплата – тези, които получават повече, не са засегнати от съществуването й, а тези, които получават по-малко или биват уволнявани при увеличение на минималната заплата, или работят неформално без трудов договор. От това никой не печели. ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––