Светът отбелязва Международния ден на динята

1
167
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 3-и август светът отбелязва Международния ден на динята – едно от любимите ни средства за разхлаждане в горещите летни дни. Празникът произхожда от Северна Америка, където денят се отбелязва най-често с весели игри като замерване и гонене на дини, надплюване със семки и др.

Динята е вид тиквово растение, възприемано като плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. У нас динята се консумира най-вече прясна, без да претърпи някаква обработка. Особено популярни, в Бургас също, са динените напитки – фреш, цитронада, които освен, че са много апетитни, са и много освежаващи.

Кората на динята също може да се яде и понякога се използва като зеленчук. В Китай, например, я пържат, варят или мариноват. Пържената се подправя със зехтин, чесън люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня пък е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. В Китай, например, семките от диня са много популярни – продават се печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка пък ги изстискват за масло или ги използват за приготвянето на супа и други ястия.

Няма как да не са ви правили впечатление и ефектните тропически коктейли с диня и алкохол. У нас популярна е практиката да се инжектира диня с водка или анасонови напитки от рода на мастиката.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари