Корпоративна култура

3
180
Добави коментар
Iva82
Iva82

Запитайте се, къде ние прекарваме голяма част от живота си? Къде намираме и губим приятели, учим се от себе си и от другите, изпълняваме социалните си амбиции и придобиваме житейски опит? Разбира се, че това са работните ни места.

В днешно време изключително малко хора ограничават социалния си кръг единствено в семейството си. И в същото време у дома, ние пренасяме това, което получаваме в своята професионална дейност. Провалите или проблемите по време на работа са способни да съсипят не само отношенията в семейството и да доведат до депресия, но и да ви накарат да загубите целия смисъл на живота!

Ако се превърнете в машина, която печели пари, тогава това ще е саморазрушение на личността. От друга страна – напрегнато очакване за края на работния ден, извършване на постоянни нарушения по време на работа води до лишаване от кариера и професионално развитие. Липсата на традиции за общуване между служителите, поражда множество досадни и понякога доста сериозни проблеми за всички членове на колектива.

Представете си, че вие сте управител или собственик на фирма? Подчинените ви са мързеливи? Всеки проект се поема с мъка от персонала, който прави постоянни нарушения и безкрайно раздразнителни интриги? Вие не знаете как да ги спрете и най-накрая да ги накарате да работят? На вас ви се струва, че вече никога нищо няма да излезе от тези хора? Или, напротив, вие сте обикновен служител. Животът ви е труден и безрадостен.

Ръководителят на фирмата е деспот, който слуша само глупаците и не цени вашите съвети? А освен това никои от служителите не се поздравяват за рождените си дни и т.н. Може да има и друга ситуация: вие сте млад специалист. А всички около вас са надути и недоброжелателни! А вие имате толкова много идеи и предложения за работата…

Разбира се, отношенията в колектива се дължат на различни причини. Но жизненият опит показва, че резултатите до голяма степен зависят от това, дали колегите и сътрудниците са сглобен екип или колектив. Отношенията между хората не може да бъдат чисто служебни, въпреки че тази фраза се използва доста често. А, може би, затова ние понякога не можем напълно да се реализираме и да намерим себе си в професионалната сфера. Колко много пропускаме в живота си, когато не знаем нищо един за друг, и дори изпитваме враждебност или страх по отношение на колеги! Ние не ходим с радост на работа, не празнуваме заедно празниците, не се поздравяваме по между си! Затова всяка организация много внимателно се отнасят към увеселителните фирмени партита и събития. Може би, никой ръководители не одобряват празнуването по време на работа. Освен това, във всеки колектив има хора, обикновено не сред най-лошите работници, които не се употребяват спиртни напитки. Как тогава да организираме фирмено парти?

Изходът е прост. Всъщност, практиката на фирмените партита е съществувала доста отдавна и успешно се е развила във времето, докато сме експериментирали с партийни събрания, заповеди за борба с алкохолизма, употреба на безалкохолни напитки и др. На някои места в действителност хората са на работа по празниците, където някои могат тайно да се почерпят, а други се опитват да си тръгнат по рано, докато трети отиват да ги клюкарят на началника.

В настоящия материал ние искаме да улесним задачата на онези мениджъри, които виждат своя екип като един колектив, който се справя с текущите задачи и работи в перспектива. Също така тук можете да намерите съвети за организиране на събития, презентации, фирмени партита, коледни празненства, тиймбилдинг програми, кетъринг и празнична украса на работното място.

Колективът на вашата фирма – това е съвкупност от хора, обединени от една производствена задача. Всеки от тях притежава уникален потенциал, който трябва да бъде разкрит по-пълно и ефективно, за да се постигне най-добър успех в работата. Ако вашият екип работи гладко и ефективно, в членовете на вашия екип възниква естествено желание да общуват не само на работното място и не само в работно време. Ръководителите трябва да насърчават това.

В края на краищата, от взаимната подкрепа един към друг, зависи благосъстоянието на вас и вашите служители. Както е известно, със закон или вътрешен правилник не може да се уреди цялата съвкупност на поведение в даден колектив. В цивилизования свят отдавна съществуват такива понятия като корпоративна култура и етичен кодекс. Това е вътрешно споразумение между работещите за правилата на поведение в една фирма, тъй като ефективна работа на колектива зависи и от личните отношения на персонала. Но корпоративни събития не са само фирмени партита за служителите. Самото понятие има много по-широк смисъл. Разбира се, то включва в себе си и акценти, насочени към подобряване на имиджа на фирмата с елементи на реклама.

Такива събития, като презентация, откриване на фирма, посрещане на бизнес партньори и други са лицето на вашата фирма, вашия имидж и успех на вашата дейност. Спазването на световните стандарти в смисъл на култура и познания за провеждане на корпоративни празници ви прави по-предпочитан партньор в света на бизнеса. Повишение на квалификацията и обучението на служителите, също е много полезна традиция която създава резерв от капацитет.

В настоящият материал ще прочете препоръки за всичко това, как да организирате парти за служителите или голямо фирмено събитие, съвети за организиране на празнична маса, украса, декорация и избор на помещения за провеждане на празника, аудио поддръжка; какви са възможните празнични сценарии и менюта; рецепти за ястия; подходящи забавления и др.

Съдейки по факта, че сте попаднали на нашия сайт, то значи вие вече сте осъзнали необходимостта от организиране по нов начин на неформалното общуване между хората във вашата сфера. Хората обичат да се събират и да общуват по между си, точно за това помага организирането на корпоративни събития. Всичко полезно за колектива се смята за полезно за работата, тъй като психологическият климат създава оптимални условия за успешна дейност на организацията. Точно това са първите стъпки за създаване на корпоративна култура.

Много често организациите регламентират тази дейност в т.н. корпоративен кодекс. Какво може да бъде включено в него? – Всичко, което не противоречи на Трудовото законодателство и се отнася до организацията на работа и взаимоотношения между служителите. Най-често това са:

униформа на служителите;
форма на обръщение един към друг;
списък на лични вещи, които може да се донесат на работа;
ред за обсъждане на служебни въпроси;
всички въпроси за вътрешния ред;
регламентиране на телефонни разговори;
пециални условия (те не трябва да противоречат на законодателството);
поощрения и санкции на служителите;
условия на извънреден труд;
участие в спортни, социални и развлекателни дейности;
въпроси, свързани с управлението на етика.

Разбира се, това далеч не е пълният списък на проблемите, които могат да бъдат включени в този документ. От това, колко пълен е корпоративен кодекс, зависи до голяма степен ефективност на персонала и крайният резултат от работата на фирмата.

За да се избегнат клюките и ненужно напрежение между хората е добре да се създаде корпоративен вестник, сайт или facebook група, благодарение на които служителите могат да научават мнението на шефовете и последните новини.

Корпоративните състезания също са вариант известен още от социалистическо време. В тези конкурси се идентифицират най-способните и перспективни служители, които движат вашата компания напред. Наградите могат да бъдат курсове за усъвършенстване, грамота, почетен знак, и, разбира се, допълнително парично възнаграждение. Същите тези състезания могат да носят и чисто развлекателен характер. Това могат да бъдат спортни състезания или титлата “най-красив десктоп”, или “най-добър проект” и т.н. Важното е, тези състезания да не предизвикват антипатия и конфликти, като например ако проведете конкурс за красота в женски екип.

Системата за обучение и повишаване на квалификация е друго важно корпоративно събитие, и колкото по-внимателно е разработена, толкова повече се развива самата фирма. Важна роля в тази система играе анкетирането за което се привличат специалисти-анализатори, психолози и специалисти по управление.
Работни срещи, на които се обсъждат текущи и нови проекти, също може да стане важен тласък на развитието и формирането на колективно мислене у работниците и служителите. В процеса на тези срещи, хората просто се учат един от друг.

Въпреки това основната тема на нашия сайт е организацията на фирмени партита и корпоративните празници, чиято цел е:

насърчаване на колективен дух на компанията;
развитие на творческата предприемчивост на служителите;
почивка на личния състав;
подобряване на настроението сред служителите и на атмосферата в колектива (премахване на стреса на персонала, разреждане на напрежението в междуличностните отношения).

Откритите корпоративни събития и празници – това са действия, които представляват фирмата пред останалия свят. Това са презентации, промоции, тържества, среща със спонсори, партньори и дори конкуренти, участия в различни индустриални конкурси и др.

Фирмените партита – това са не само поводи за пореден път да напомните за себе си и да покаже възможностите на компанията, но и за сплотяване на колектива. Могат да бъдат комбинация от официална и неформална част.
Организиране на развлекателна програма – това е нещо, което трябва да забавлява, не само гостите, но и служителите.
Високото ниво на корпоративна култура е гаранция за просперитета на компанията. Една от задачите на фирмените партита е зареждане с енергия на всички служители. След тях вие ще забележите, как се подобряват отношенията в колектива, колко се повишава ефективността на работата и качеството на труда.

Освен това корпоративните празници формират корпоративната култура, а също така:
• традициите на фирмата;
• служителите по-добре разбират концепцията на фирмата, нейните цели и задачи;
• засилва се връзката между ръководството и персонала;
• подобряват се приятелската и бизнес комуникацията между служителите;
• мотивират се хората за по-добра и качествена работа и др.