Всяка носия разказва

4
664
Добави коментар
markcomm
markcomm

списание Палитра стил – PalitraStyle.com

На 1 септември 2018 г., събота, в 19:00ч., Росица Радева открива изложба, в която ще покаже реставрирани от самата нея автентични български носии. Експозицията ще бъде подредена във Фондация “Стойна Кръстанова” на ул. “Стръмна” №1 в Стария град, Пловдив.

Художничката Росица Радева винаги е изпитвала влечение към българската народна носия. От години събира ризи, сукмани, саи, литаци.  С реставрация на носии започва активно да се занимава през последните четири години. Не е търсила активно този вид дейност, а както тя сама споделя “тази работа сама ме намери“. Всичко започва, когато нейна позната я пита дали би се наела да възстанови шопски клашник, останал от нейната баба. Росица веднага приема предизвикателството. И така до днес през ръцете й са преминали десетки автентични носии.

PalitraStyle: Защо решихте да направите тази изложба?

Росица Радева: С тази изложба искам да покажа срещата на миналото и съвремието. Да представя красиви автентични български носии, да разкажа историите им. Тези дрехи не са забравени. Техните притежатели искат не само да ги имат, да ги съхраняват, но и да ги носят. Така, че може да се каже, че носиите сега заживяват нов живот. Посетителите ще могат се докоснат до красотата им, да видят майсторството и трудолюбието на българката.

PalitraStyle: Какво ви дава досегът с автентичната българска носия?

Росица Радева: Много е вълнуващо да се докосвам до дреха, която е ръчно изработвана в продължение на месеци. Чувствам преклонение пред трудолюбието, търпението и естетическия вкус на българката. Всяка носия разказва. Тя ме въвлича в друг свят, с друга духовност. И всичко това е съвсем осезаемо за мен. Във всеки бод, във всеки орнамент са вплетени емоциите, които е изпитвала жената през времето, когато е шиела, бродирала, наплитала дрехата. Сами разбирате, че в дадена носия са  втъкани и радости и грижи, болка, любов, щастие…въплътен в нея е самият живот.

PalitraStyle: Какви са най-честите поражения, които виждате по носиите, които Ви носят за реставрация?

Росица Радева: Проблемите по дрехите най-често са от неправилното им съхранение. Например молците не прощават на естествената вълна. При кюстендилските саи пък проблемите са от употреба. Те са с много сърмени елементи, а в миналото в сърмата е вплитана метална нишка, която с времето корозира и се прекъсва.

PalitraStyle: Как реставрирате носиите?

Росица Радева: С игла, конец, автентични материали, които за щастие все още макар и рядко се намират, и с моите две ръце. Старая се да има минимална машинна намеса, т.е. правя я само като вид арматура, когато не е възможно друго решение. Старая се да се придържам максимално съм автентичността, затова и повечето неща ги правя на ръка, така както на ръка са изработвали тези дрехи в миналото. Освен това докато работя по дрехата усещам духовна връзка с майсторката. Сакаш тя сама ме е избрала точно аз да поправя дрехата. Работата ми е изкуство. Старая се да изведа дейността по реставрацията на автентични български носии на по-професионално и научно ниво.

Каня всеки, който има възможност да дойде и да разгледа изложбата, която ще продължи до 15 септември 2018 г. Тя ще бъде интересна не само заради това, че носиите ще бъдат изложени, но и заради това, че в близост до всяка дреха на мултимедия ще “тече” нейната история. В експозицията ще бъдат представени вълненик (сватбена дреха) от  Чепеларе, шопски клашник, шопски детски литак (изключително малко запазени има в днешно време), два шопски литака, три саи (едната е зелена), кюстендилска престилка за сая, зъбан, кърлянка и северняшки пещимал.  Планирали сме интересно откриване с автентичен фолклор и домашно вино.

Заповядайте! https://www.facebook.com/events/230929511075335/