Общоевропейски документи, насоки и цели – част 2 – Финанси – Quora

2
140
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Подчертава се необходимостта от адаптиране на методите на преподаване към променящите се потребности на учащите се, за което е нужно редовно осъвременяване и развитие на уменията на преподавателите. За постигането на тази цел се изисква усъвършенстване на програмите за студентите в педагогическите специалности и за действащите учители и постигането на по-добра координация между различните етапи на подготовка на преподавателите (първоначална подготовка, допълнителна подкрепа в началото на кариерата и професионално развитие на работното място). Все в тази връзка се подчертава и необходимостта от по-големи стимули, а и гаранции, че подготовката на работното място отговаря на потребностите на преподаването в количествено и качествено отношение.

Новини от страната и чужбина

Първа инвестиционна банка Отборът от Формула 1 „Форс Индия“ е заплашен от фалит „Фалшивите новини“, манията на Тръмп, стават инструмент на авторитарни лидери

Заключенията на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки, заседаващи в рамките на Съвета, от 21 ноември 2008 г. относно мобилността на младите хора приканват държавите-членки да работят за постигането на целта за увеличаване на мобилността на преподавателите, обучаващите и другия персонал в образователната система.

В Заключенията на Съвета от 12 май 2009 г. за стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието и обучението се очертават четири стратегически цели, една от които е подобряване на качеството и ефективността на образованието и обучението. За нейното постигане се препоръчва: „да се осигури високо качество на преподаването, да се предостави адекватно първоначално образование на преподавателите, продължаващо професионално развитие на преподавателите и обучителите и да се превърне преподаването в привлекателен избор на кариера“. Съветът препоръчва и постепенно разширяване на мобилността на учителите и обучаващите, така че периодите на учене в чужбина да станат по-скоро правило, отколкото изключение. Той определя като един от приоритетите през първия работен цикъл необходимостта да се съсредоточи вниманието върху качеството на първоначалното образование и подкрепата за младите учители в началото на кариерата им, както и върху повишаване качеството на възможностите за продължаващо професионално развитие на учителите, обучаващите и на ангажираните в дейности за ръководство и ориентиране лица. С тях Съветът приканва Комисията да проучи възможностите за включване на мобилността на учителите в евентуални бъдещи предложения за критерии в областта на мобилността. Съветът приема и рамка от шестнадесет ключови ин- дикатора за наблюдение на прогреса към постигане на Лисабонските цели. Единият от тези индикатори е професионалното развитие на преподавателите.

В този документ се определят и пет европейски критерия (референтни нива за средните европейски постижения) за периода 2010–2020 г. Освен това Съветът приканва Комисията да продължи работата си в следните области: мобилност, пригодност за заетост, езиково обучение.

В Заключенията на Съвета от 26 ноември 2009 г. относно професионалното развитие на учителите и училищните ръководители се подчертава, че знанията, уменията и ангажираността на учителите, както и качеството на училищното ръководство, са най-важните фактори за постигане на високи резултати в образованието. От основно значение е не само да се гарантира, че на преподавателски и ръководни длъжности се назначават само най-добрите и способните, но и да се осигури най-висок стандарт на първоначалното образование и продължаващото професионално развитие на преподавателските кадри на всички нива. Това, от своя страна, ще допринесе за повишаване на престижа и привлекателността на професията.

Посочва се още, че в един свят на бързи социални, културни, икономически и технологични промени изискванията пред преподавателската професия се променят бързо и за да бъдат напълно ефикасни в преподаването и пригодни да се приспособяват към променящите се нужди, се поражда необходимостта от прилагането на нови подходи и от непрекъснато осъвременяване и развитие на знанията и уменията на преподавателите. За постигането на тази цел е необходимо образованието и развитието на педагозите да бъдат цялостно обвързани, като обхващат първоначалното педагогическо образование (със силно изразена практическа насоченост), въвеждането в работа (подпомагане на младите учители след завършване на официалното им педагогическо образование и при първоначалното им назначаване в училище) и продължаващото професионално развитие.

Преподавателите трябва да преценяват какви са нуждите им от обучение и да са по-отговорни за включването си в процеса на учене през целия живот, за да осъвременяват и развиват знанията и уменията си. Налице са обаче данни, че някои учители все още не разполагат с достатъчно възможности да участват в програми за про- дължаващо професионално развитие, а значителен брой от имащите такива възможности смятат, че тези програми не винаги са съобразени достатъчно с индивидуалните им нужди и с предизвикателствата, пред които са изправени.

В Заключенията се препоръчва да се положат усилия за постигане на: „а) всички наскоро завършили учители да получават достатъчна и ефективна помощ и напътствия през първите няколко години от кариерата си; б) да се стимулира оценъчен подход, при който както наскоро завършилите, така и по-опитните учители се насърчават, самостоятелно и колективно, да правят постоянен преглед на работата си; в) всички учители да получават редовно обратна информация за работата си, както и помощ за определяне на нуждите им във връзка с професионалното развитие и за планиране на действията за тяхното удовлетворяване; г) въз основа на посочена- та по-горе обратна информация на практикуващите учители да се предоставят възможности да осъвременяват, развиват и разширяват компетентностите си през цялата си кариера, като бъдат насърчавани и им бъдат осигурявани подходящи условия за това; д) програмите за професионално развитие на учителите да са адекватни, съобразени с нуждите, здраво свързани с практиката и с гарантирано качество; е) учителите и училищните ръководители да бъдат насърчавани и подпомагани да се възползват от възможностите, предоставени от програмите и мрежите за обмен и мобилност както на национално, така и на международно равнище; ж) учителите и училищните ръко- водители да бъдат насърчавани и да им бъде дадена възможност да участват в модерни програми за професионално обучение и разви- тие, да се включват в научноизследователска дейност в областта на педагогиката и да се възползват от възможности да развиват знания- та си в други професионални области“.

Приканват се държавите-членки: „1. Да предприемат по-нататъшни действия с цел учителската професия да привлича и задържа най-добрите кандидати и учителите да получават достатъчна подготовка и подкрепа, за да могат да изпълняват успешно задълженията си; 2. Да предприемат необходимите стъпки с цел всички млади учители да участват в програма за въвеждане в работата, която им предоставя подкрепа в личен и професионален план през първите години на учителската им практика; 3. Да предвидят извършване на редовен преглед на индивидуалните нужди от професионално развитие на учителите, определени въз основа на собствена и/или външна оценка, и да предоставят достатъчно възможности за непрекъснато професионално развитие за удовлетворяването на тези нужди, което на свой ред ще въздейства положително върху учебните резултати на учениците; 4. Активно да популяризират възможностите, предоставяни от програмите за обмен и мобилност на национално и на международно равнище, както и да подпомагат участието в такива програми, с цел да се увеличи значително броят на учителите и училищните ръководители, които се ползват от тях;

Да се преразгледат отговорностите, както и мерките за подпомагане на училищ-ните ръководители, по-специално с оглед да се намали обемът на административните им задачи и да им се даде възможност да се съсредоточат върху оформянето на цялостната среда на преподаване и учене, като по този начин способстват за по-добри учебни резултати;

Да осигурят наличието на качествена нормативна база за развитие на необходимите знания, умения и нагласи на бъдещите и на практикуващите учители, както и за развитие на необходимите знания, умения и нагласи за успешно ръководство на училищата, например посредством специални програми“.

В Съвместния доклад на Съвета и на Комисията относно напредъка по изпълнението на работната програма „Образование и обучение 2010 г.“ се подчертава, че „Съгласно проучването на TALIS учителите разполагат с малко стимули за подобряване на методите си на преподаване, а по-разпространените типове дейности за про- фесионално развитие, които са достъпни за тях, не са от най-ефективните. По-голямата част от учителите биха желали да получат допълнителна професионална квалификация (особено по отношение на специалните учебни потребности, уменията по ИКТ и поведението на учениците). Професионалното развитие на ръководителите на училища е от жизненоважно значение, тъй като те отговарят за създаването на среда, в която ученици и учители се ползват от предимствата на училищата като учебни общности. Само в няколко държави обаче съществува задължително обучение без откъсване от работа за ръководители на училища“. Той препоръчва продъл- жаващото професионално развитие на учителите, преподавателите и училищните директори да им осигурява педагогическите и други компетентности, които са им необходими за изпълнението на функциите им. Учителската професия трябва да стане по-привлекателна и да получи по-голяма подкрепа.