Общоевропейски документи, насоки и цели – Финанси – Quora

1
126
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

В Резолюцията на Съвета от 27 юни 2002 г. относно ученето през целия живот държавите-членки се приканват да подобрят образованието и обучението за учителите, ангажирани в процеса на учене през целия живот, така че да придобият уменията, необходими им за обществото, основано на знанието.

Новини от страната и чужбина

ПИБ ще се възползва от нарастващия интерес на инвеститорите Бари и Чезена обявиха фалит Фалшивите новини са насочени срещу демократичните свободи

Съвместният междинен доклад на Съвета и Комисията (26 февруари 2004 г.) относно напредъка в изпълнението на целите от Лисабон в областта на образованието и обучението дава приоритет на разработването на общи европейски принципи за компетентностите и квалификацията, необходими на учителите, за да изпълняват своята променяща се роля в обществото, основано на знанието.

В Съвместния междинен доклад на Съвета и Комисията (23 февруари 2006 г.) относно прилагането на работната програма „Образование и обучение 2010 г.“ се подчертава, че инвестирането в обучението на учители и обучаващи и укрепването на ръководството на институциите за образование и обучение са от решаващо значе- ние за подобряване на ефективността на системите за образование и обучение.

Съветът от март 2006 г.102 отбелязва, че образованието и обучението са решаващи фактори за развитието на дългосрочния потенциал на ЕС за конкурентоспособност, както и за социалното единство. „Качеството на преподаването е един от ключовите фактори, определящи дали Европейският съюз може да повиши конкурентоспособността си в глобализирания свят. Изследванията показват, че качеството на преподаването е в значителна степен и положително във взаимна зависимост с постиженията на учениците, и че то е най-важният вътрешноучилищен аспект, обясняващ техните резултати… Освен това други изследвания намират положителна връзка между обучението на учителите на работното място и постиженията на учащите се и подчертават, че „програмата за обучение на работното място…повишава постиженията на децата… „Същевременно в целия Европейски съюз инвестициите в постоянно обучение и развитие на преподавателските кадри са слаби, а броят на наличните обучения на работното място за учители е ограничен.“

В Заключенията на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки, заседаващи в рамките на Съвета, от 14 ноември 2006 г. относно ефективността и равнопоставеността в образованието и обучението се заявява, че мотивацията, уменията и способностите на учителите, обучаващите, други преподавателски кадри и службите за професионална ориентация и социално подпомагане, както и качеството на ръководството на училищата, са ключовите фактори за постигане на високи учебни резултати и че усилията на преподавателските кадри следва да бъдат подкрепяни посредством постоянно професионално развитие.

Заключенията на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки, заседаващи в рамките на Съвета, от 14 ноември 2006 г. относно бъдещите приоритети за засилено европейско сътрудничество в областта на професионалното образование и обучение изтъкват необходимостта от висококвалифицирани учители, които непрекъснато се развиват в професионално отношение.

Решение 1720/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2006 г. за създаване на Програма за действие за обучение през целия живот включва специфичната цел за повишаване на качеството и утвърждаване на европейското измерение в педагогическото образование и стимулиране мобилността на учителите и на другия персонал в областта на образованието.

Заключенията на Съвета от 25 май 2007 г. относно съгласувана рамка от показатели и модели за сравнение върху наблюдението на напредъка при изпълнението на целите от Лисабон в областта на образованието и обучението призовават да продължи работата по разработване на показатели за професионалното развитие на учителите и обучителите.

Значението на високото качество на преподавателската дейност като предпоставка за високо качество на образованието и обучението, а следователно и за дългосрочна конкурентоспособност, създаване на повече работни места и растеж се извежда на преден план и в Заключенията на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки от 15 ноември 2007 г. относно подобряване качеството на подготовката на учителите. В тази връзка се препоръчва на държавите-членки „да отдадат първостепенен приоритет на поддържането и усъвършенстването на качеството на подготовката на учителите като процес, продължаващ през цялата им кариера“.