Battle for Azeroth: Предистория

3
169
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Ако се чудите какво по дяволите се случва в Азерот, ще се опитам да ви разясня в следващите няколко реда

Остават броени часове до последния World of Warcraft експанжън – Battle for Azeroth (идва при нас утре, на 14 август).

След последните няколко трейлъра, кратки видеа и анимации можем да си наредим голяма част от пъзела на историята, който ни води до последното издание (към момента на писането на статията все още очакваме третото издание на Warbringers – Azshara).

Пригответе се за добра доза видеа (подредени в хронологичен ред) – с кратка информация какво сме видели в тях и защо е важно! Имайте предвид, че ще подбера информацията – не искам да развалям изживяването за тези от вас, които (също като мен) искат да разкрият историята докато играят… а не предварително чрез спойлери. Да, и последно преди да пристъпим към самата статия – информацията е събрана от няколко места – самата игра, видеа, комикси и книги. Приятно четене!

Warbringers: Jaina

Липсата на Джейна Праудмуур се усети в целия Legion експанжън. Но защо тя не присъстваше?

В началото на Legion тя се сражава рамо до рамо с Крал Вариан и Греймейн, водейки със себе си група от магьосници от Кирин Тор. След легендарната битка на Broken Shore (видео Алаинска версия) (видео Ордска версия) и погребението на Крал Вариан, Джейна вярва, че Ордата нарочно е предала Алианса, за да бъдат избити от демоните. Тя заявява, че нейните магьосници няма да работят с Ордата повече, нито ще бъдат допуснати до Даларан.

Когато Кадгар говори със Съвета на Шестимата, за да може Ордските магьосници да се върнат в Кирин Тор, Джейна отказва, като посочва предишните прегрешения и предателства на Ордата от миналото. След решение от Съвета, че Ордата се връщат обратно в Даларан, тя остава града в ръцете на Кадгар. Напускайки, предупреждава Кадгар и Съвета да помнят думите й следващия път когато Ордата ги предадат за пореден път.

Разбира се, Джейна не избягва от задълженията си и продължава да се бори с демоните от Пламтящия Легион, но сама.

Какво виждаме от Warbringers видеото?

Джейна се връща в Терамор….или поне това, което е останало от него. Спомня си за всички събития, довели я до тук.. И най-вече смъртта на баща ѝ – Лорд Адмирал Даелин Праудмуур.*

Песента, която звучи е “Daugher of the Sea” (Дъщеря на Морето). Песен от Кул Тирас, в която се пее за смъртта на Адмирал Праудмуур, Джейна и нейната роля (и вина) за това.

Мистериозният лодкар прекарва Джейна през останки от кораби и моряци, където Джейна вижда лицата им. Малко след това тя вдига потънал кораб от Кул Тирас от дълбините на океана и се обръща към баща си (лодкаря), казвайки, че вече слуша думите му.**

Джейна се качва на кораба и е готова за война.

Честно казано много ми харесва развитието на персонажа на Джейна! Талантлива магьосница-пацифист, която единствено иска да се обучава в Даларан под опеката на Антонайдас и да не пролива излишна кръв във войни с Ордата, се превърна в жена, готова да води битките с Ордата на първа линия.

*Лорд Адмирал Даелин Праудмуур е бил владетел на Кул Тирас. Като Главен Адмирал на Алианса, той е управлявал морските сили на Алианса по време на Втората Война.

**Даелин винаги е бил огромен противник на Ордата, отказвайки да повярва, че те могат да се променят (в крайна сметка заради Първата и Втората Война хората виждат в Ордата кръвожадни убийци, които искат да разрушават). Омразата му го поглъща и накрая бива убит от Ордата, водена от Рексар.

Calia Menethil

Калия Менетил – да, точно така, сестрата на Артас. В Legion имаше почти незначителна роля. Защо е забъркана в целия този конфликт? Ами лесно е – тя е единствения жив законен наследник на Кралството на Лордерон. След запознанството ѝ с Андуин, той решава да организира събиране между хората и forsaken-ите, водени от Силванас. Целта е семействата на Лордерон да се съберат отново – живи и мъртви, след нашествието на Артас. С тази цел Андуин моли Силванас да се срещнат в Arathi Highlands и в рамките на 12 часа да има мир между двете фракции.

Силванас първоначално е против, защото съвсем наскоро преживява същото като се среща със сестрите си и това не минава много добре. Но Nathanos я убеждава, че това е добър ход и трябва да направи този “подарък” на хората си, за да може когато тръгне на поход за превземане на Стормуинд нейният народ да е по-отворен към идеята, защото по този начин и техните семейства могат да станат forsaken. Силванас се съгласява и с друга идея – да се сприятели с Андуин, за да може по-лесно да превземе Стормуинд.

Е, една иначе…благородна идея много бързо отива по дяволите. След като няколко Forsaken-и разпознават Калия и виждат възможност да се присъединят към Алианса, Силванас реагира много бързо и дава нареждане да се избият всички Forsaken-и и лично убива Калия.

Warbringers: Sylvanas

Във видеото виждаме Силванас пред умиращ нощен елф. След като си припомня болезнените моменти от срещата си с Артас, който я превръща в Кралица на Баншитата (Banshee Queen и се извинявам за превода, ще се радвам ако споделите в коментарите по-подходящ), тя решава да изгори Телдрасил до основи.

Ако не сте запознати с историята в Warcraft… това си е доста важен момент. Телдрасил е Световно Дърво (World Tree) и е дом на нощните елфи. Там се намира и тяхната столица – Дарнасус (Darnassus).

Интересно е ЗАЩО Силванас постъпва по този начин. Никога не е взимала емоционални решения и винаги зад всяко нейно действие е имало точен план. А тази реакция а страшно нетипична, предвид, че именно човекът, който тя мрази най-много (Артас) причинява същото на нея и народа ѝ…

Old Soldier

Old Soldier (стар войн) – по-добро описание не можем да дадем за Saurfang. Саърфанг се сражава и в Първата, Втората и Третата война и е бил дясната ръка на Оргрим Дуумхамър.

Най-вероятно се питате защо един орк реагира по този начин на деянията на Силванас? Не мрази ли и той Алианса? Не иска ли и той да ги опожари?

И да, и не. Орките може да обичат битката, но не и когато е без чест и се взимат невинни животи. Още повече, Саърфанг уважава безкрайно много бащата на Андуин – Вариан.*

*Синът на Саърфанг умира в Нортренд и Артас го съживява като Death Knight в Ice Crown Citadel. След като го убивате, Саърфанг иска да вземе тялото му, но Мурадин му забранява. Когато Вариан пристига нарежда Саърфанг да бъде допуснат до сина му, защото един огорчен баща има правото да скърби за сина си. Именно тази част виждаме и във видеото.

Battle for Azeroth

Каква голяма прелюдия, за да стигнем до синематика, който стратира всичко. Естествено, след този отпор на Алаинса, Силванас решава да пусне blight (смъртоносна зараза) не само на алианските войници, но и на нейните (защото е спокойна, че от труповете ще попълни редиците си с нови forsaken-и).

Точно когато Алианса са в безизходица се появява Джейна….

И с нейна помощ стигат до момента, в който трябва да унищожат Силванас или да я вземат в плен.

Е, това беше “краткото” ми въведение за Battle for Azeroth. Какво смятате, че ще се случи? Ще има ли втора Орда, водена от Саърфанг? Силванас ще си получи ли заслуженото? Ще разберем ли истинските мотиви за действията ѝ или просто е решила, че иска да види света как гори?

Ще се радвам да споделите в коментарите своите мнения и теории!