Водолази изследват изпускащия мазут край Созопол кораб Мопанг

1
137
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Професионални водолазни екипи изследват потъналия в залива на Созопол кораб Мопанг, изпускащ мазут, информират от пресцентъра на транспортното министерство. В обследването участват и водолази-доброволци от Созопол. Събраните данни ще бъдат използвани за съставяне на техническо предложение за източване на горивото от плавателния съд.

Очаква се вариантите за действие да бъдат предложени и обсъдени до няколко дни, посочват още от ведомството. Междувременно, катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и влекач, са в района на загражденията около мазутното петно и ги пренасочват в зависимост от променената посока на вятъра и на морските течения.

Припомняме Ви, че сигналът за замърсяването бе получен миналия петък. Институциите впрегнаха сили в решаването на проблема и разливът бе веднага ограден с технологии, които не позволяват разпространяването на отпадния материал. 

Корабът е потънал през 1921 година. Оттогава досега вероятно е имало изпускане, но минимално. След летните бури тази година обаче резервоарите са били допълнително амортизирани, което доведе до изпускане на фракции с големина на човешки юмрук. 

Вълнението изхвърлило замърсяването на брега, като засегнати бяха плажните ивици от Черноморец до Созопол.