Реалност или мит е чудовището от езерото Лох Нес?

1
205
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Още от 30-те години на 20-ти век, шотландските планини привличат вниманието на хора от цял свят. Интересно е, че чудовището от Лох Нес е привлякло повече хора, от който и да е музей или друга туристическа атракция в страната.

Снимка: nationalgeographic.com

Но как е започнало всичко?

Легендата за Неси (името на предполагаемото чудовище) датира още от 6-ти век, но на местно ниво. Тогава монах твърди, че е нападнат от някакъв воден звяр.

Едва през 20-ти век слухът за тайнствено чудовище се разпространява по целия свят, след като мъж от Лондон твърди, че видял съществото. След това други хора също твърдят, че са се срещали с чудовището и слуха се разпространява като горски пожар.

Снимка: www.thesun.co.uk

Туристи от цял свят се стичат покрай езерото с надеждата, че ще успеят да заснемат легендарното същество, но досега никой не е успял да покаже неопровержимо доказателство. Провеждани са няколко научни експедиции, включително и такива, използващи ехограф и сонарно оборудване, но официални доказателства за съществуването на чудовище няма. Водите на езерото Лох Нес са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина, което сериозно затруднява всяко изследване.

От една страна учените традиционалисти отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, фантазии и слаба видимост. От друга страна редица други учени и любители настояват, че и за други легендарни създания е имало сходни съмнения, давайки за пример животни като двойнодишащата риба Целакант и гигантския калмар, дълго време смятани за ‘моряшки суеверия‘, но в последствие оказали се напълно реални.

Има няколко различни обяснения какво всъщност е Неси. Версиите варират от добре познати животни до дървета, сеизмични газове и дори вид динозавър. Едно от първите предположения било, че това е огромна змиорка. Факт е, че в езерото живеят змиорки и е възможно по някаква причина, някои от тях да са достигнали колосални размери.

Друго интересно мнение е, че може би една от най-известните снимки на Неси всъщност е слон във водата, като това, което се вижда на снимката и е оприличавано на глава на чудовище, е хоботът на слона. Но какво прави слон в езеро в Шотландия?!

Снимка: www.thesun.co.uk

Разбира се има и много по-достоверни твърдения за съществуването на нещо мистериозно в езерото. Фотографът Дейвид Елдър направил интригуващи снимки в югозападната част на езерото. На снимката се вижда дъгообразна вълна, която според фотографа е предизвикана от нещо, плуващо близо до повърхността.

‘Във водата плуваше нещо черно с дължина около 4.5 метра. Водата наоколо беше спокойна, както се вижда от снимката. Под водата определено имаше нещо живо!’ – споделя пред медиите Елдър.

Снимка: www.thesun.co.uk

През 2014 година сателитна снимка направена за мобилно приложение на ‘Apple’ ясно показва нещо плуващо във водата. Снимката не е достатъчно ясна, за да се твърди категорично какво изобразява.

Снимка: www.thesun.co.uk

През септември 2017 година, фотограф любител направил снимка от бреговете на езерото. Специалисти твърдят, че това са три тюлена, плуващи един зад друг. Ако се вгледаме по-задълбочено, можем да си представим игривите тюлени.

Снимка: www.thesun.co.uk

Друго интересно твърдение е направено от Джереми Уейд, водещ на телевизионното предаване ‘Речни чудовища’. Той твърди, че феноменът Неси може би е гренландска акула, известна още като полярна акула. За нея е ясно, че достига до 8 метра дължина и може да живее в сладка вода, което я прави ‘главен заподозрян‘.

Снимка: www.thesun.co.uk

До момента всички опити за доказване достоверността на твърденията на очевидците или за тяхното опровергаване са неуспешни. Хората ще продължат да се стичат по бреговете на легендарното езеро, защото, както се казва, във всяка легенда има и малко истина!