Дакел (Dachshund) е симпатична, малка порода куче.

1
159
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Характеристика на породата Дакел. Дакелът (нем. Dachshund) е симпатична, малка, почти декоративна порода куче, познат още като „куче – наденичка“. То се разбира добре с деца. Обича компанията на други дакели, а също така се разбира и с много други домашни любимци. Но ако става дума за непознати, поведението на дакела може да зависи от неговата индивидуалност и възпитание.

Някои от представителите на този вид може да се чувстват комфортно, но други – може би не съвсем. По внимателни е добре да сте с по – малки и бурни деца, защото дакелчето може да не отчете тичането и въртенето около него като игра, да се подплаши и да реагира защитно.

Описание на породата. От десетилетия насам дакела е познат основно в

Три големини:

тип дакел (нормален),миниатюра (мини) изаешки тип, Три вида косъм: късокосмест,грубокосмест идългокосмест. Общо описание на дакела. Дакелът е сравнително чувствителна порода кучета. Той не обича да бъде дразнен и пипан навсякъде, но това много зависи и от изградените отношения в семейството.

Тяло. Той се характеризира с нисък ръст, издължено тяло и къси крайници. Притежава мускулеста и здрава структура на тялото. Муцуната е сравнително дълга, с тъмно оцветена носна гъба.

Очи. Очите са тъмни, средно големи. Ушите са доста дълги, висящи, меки и тънки. Опашката достига на дължина до лапите на задните крайници и обикновено се носи отпусната надолу.

Косъм. При дългокосместите – косъмът е дълъг, прав, мек, лъскав, плътно покриващ ушите, шията, гърдите, задната страна на предните и задните крайници, като главата е покрита с къси косми.

Окраска. Окраската на космената покривка обикновено е червеникаво-кафеникаво жълтеникава в различни оттенъци, но се среща и черна с кафяви петна над очите и по краката, петниста и тигрова, съчетание от

Тегло. Идеалното тегло за дакел е 4,5 кг. Много е важно да не позволите на малкото животинче да затлъстее. Примерното меню за тази порода е до 200 грама сготвено месо с добавка на бисквити или чаша суха храна, разредена с гореща или студена вода в съотношение 1/2. Дълголетие и болести Продължителността на живота при дакелите е приблизително 12 – 15 години, като има няколко здравословни проблема свързани с тази порода. Такива проблеми са: каратакт (перде на очите),диабет,епилепсия,гръбначни проблеми и др. Уверете се, че и двамата родители на кученцето, което си купувате, имат сертификати OFA и CERF, за да сте сигурни в породния стандарт на своя домашен любимец (ако това е важно за Вас). ––––––––––––––––-