Официално: дълговете на ГКНПЦ Хруничев надхвърлят 73 милиарда рубли

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

От архива: снимка от изстрелването на Протон-М със спътника AsiaSat през 2017 година. Photo credit : Roscosmos

27 август 2018 г. 19:59 ч.

Светослав Александров. Днес на уебсайта на Роскосмос бе публикувано обширно интервю с Николай Севастянов, председател на Директорския съвет на историческото руско предприятие ГКНПЦ Хруничев. Севастянов даде детайлни подробности относно текущото състояние на предприятието, настоящите му дългове и бъдещите планове. 

Председателят на Директорския съвет е натоварен със задачата да организира мероприятията по извеждането на предприятието от финансовата криза. На въпроса какви са му първите впечатления, Севастянов отговори „Сложни“ и допълни: „Стана ясно, че поради разнообразни форсмажорни обстоятелства, натрупаният дългов товар на ГКНПЦ възлиза на 73.4 милиарда рубли. Предприятието работи при отрицателна рентабилност, което ще рече, че разходите не се покриват все още от приходите посредством продажбата на продукти. Поради това няма източници, за да се изплатят кредитите и заемите, които са се натрупали през годините.“

Севастянов описа няколко причини, поради които Хруничев изпадна от пазара за изстрелване на сателити. „Първата е, че поради аварийността на изстрелванията в периода между 2012-та и 2015-та година, конкурентите започнаха да изместват „Протон“ от международния спътников пазар. Поради проблеми, които се появиха в двигателите на третите степени на „Протон“, през 2016-та година 71 двигателя трябваше да бъдат отзовани за преработка към завода-изготвител, а именно Воронежкия механически завод. Това изискваше допълнителни средства. Но най-важната причина е, че в продължение на една година цялата стартова програма на „Протон“ бе преустановена. В днешния бизнес да отсъстваш за година от пазара означава да дадеш на конкурентите си възможност да излязат напред. Поради това след възобновяването на изстрелванията, през 2017-та година имаше само четири старта, а през тази година – едва един. При предишните години е имало 10, 12, даже 14 изстрелвания на „Протон“ годишно! За да има рентабилност на производството на ГКНПЦ трябва да се създават поне девет ракети „Протон“ годишно, този темп ще позволи покриването на всичките ни разходи“, обясни председателят на Директорския съвет и подчерта, че забавянията в разработката на новите ракети „Ангара“ също са оказали своята утежняваща роля.

Относно предишните опити на Роскосмос да рехабилитира финансово ГКНПЦ, Севастянов каза, че последната оздравителна програма е била приета през 2017-та година, но по негово мнение „тя бе твърде оптимистична. Предполагаше се, че всичко ще бъде идеално – компанията ще запази своята позиция на международния пазар и ще произвежда ракети така, както е било и предишни години. Но животът се оказа по-сложен: пусковата програма бе съкратена до три-четири старта годишно, поради което доходите от продуктите не отговарят на приетата програма. Плюс това програмата предвиждаше преход на части от филиалите, в това число минаването на Воронежкия завод към двигателнопроизводителен холдинг. Но това не бе направено“. Сега Севастянов поясни, че по поръчка на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин, вече е наредено да се създаде единна двигателостроителна компания под шапката на НПО „Енергомаш“ през 2018-та.

Председателят на Директорския съвет призна, че поради финансовата криза, през последните години не е имало увеличение на заплатите, но сега нещата трябва да се променят, за да има нормални работни условия за специалистите.

Севастянов хвърли светлина относно последните поръчки на „Протон“ и прехода към новите ракети „Ангара“. „До 2021-та година планираме да произведем 20 „Протон“-а, за 16 има договори. След това се планира да се прекрати производството на тези ракети. Всички те трябва да бъдат изстреляни преди 2024-та година, тогава ще приключи договорът с Казахстан за изстрелването на тези ракети от космодрума Байконур. За замяна на „Протон“ ще дойде тежката ракета „Ангара А5″, която ще се изстрелва от два космодрума – Плесецк и Восточний“, поясни той. 

Директорът отхвърли твърденията, че „Ангара“ е вече остаряла ракета, понеже се създава още от 1994 година. „Тя използва нов модулен принцип на строеж, двигателите са от нова разработка, има нова система за управление, нова технология за изготовление на конструкцията и т.н. „Ангара А5“ вече има по-голям тонаж от „Протон“ днес“, каза той. „Но този въпрос има и друга страна. Конкурентите не искат Хруничев да се върне на старите позиции на пазара на изстрелванията, така че има умишлено дискредитиране на „Ангара“, което се усилва поради тежката финансова ситуация на ГКНПЦ“.

За повече информация: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/