Да подсилим имунитета на детето преди началото на есента

1
196
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Новият сезон „чука на вратата“, дори да не ни се иска да мислим за сбогуване с лятото. Преходните сезони се критичен момент за човешкия организъм, когато промените в температурата и слънчевата светлина неизбежно ни се отразяват. Децата са още по-уязвими. Те са по-склонни към настинки, заразяване с вируси и грип, развиване на инфекции. И докато е вярно, че няма магическа пръчка, или една единствена суперхрана, която да запази здравето ни, правилното хранене остава най-добрата защита.

Най-мощното оръжие срещу понижаването на имунитета е балансираното и разнообразно хранене, включващо всички хранителни групи, посочват от Детска кухня „Ам-Ам“. Особено е важно да следваме т.нар. „сезонност на продуктите“, която обикновено осигурява на организма най-важните елементи и нутриенти за съответния период от годината. Друг елемент в подготовката на тялото за преходния сезон е включването на продукти, които имат свойството да подсилват естествените защитни сили на организма.

Овесените ядки и сходните пълнозърнести култури са важен елемент от детското меню през цялата година. В навечерието на есента обаче те са от особено значение, тъй като съдържат фибри с антибактериално и антиоксидантно действие. Наличието на цинк и желязо в овеса подпомага укрепването на клетките, отговорни за защитата на тялото ни от вирусите и микроорганизмите, а селенът в зърнената храна има свойството да се свързва със специфични протеини за по-силен антиоксидантен ефект.

Така наречените „листни“ и „кръстоцветни“ зеленчуци, като спанак, зеле, броколи, карфиол са богати на бета каротен и каротеноиди, които също имат отношение към имунната система на детето. Те се превръщат във важния витамин А, който подобрява защитните сили на организма. Освен това, тези зеленчуци също съдържат желязо и антиоксиданти. Накрая, но не на последно място, преди началото на новата година в училище или в детската градина, те ще подсилят зрението на малчугана, а това също не е излишно, нали?!   Според китайската народна медицина, друга особено полезна за имунитета хранителна група са кореноплодните. Те неслучайно са част от човешката диета вече хилядолетия. Моркови, цвекло, картофи, пащърнак, ряпа – всички те са важен източник на витамин С, фолиева киселина, бета каротен, а освен всичко друго имат висока хранителна стойност. Ситият стомах също е от значение, когато става дума за предпазване от вируси и настинки, напомнят специалистите от „Ам-Ам“.

Някои експерти твърдят, че в навечерието на сезона на настинките и грипа, млечните продукти са противопоказни, тъй като повишават задържането на секрети. Съществуват обаче и изследвания, които нареждат киселото мляко и сирената сред най-полезните за имунната система продукти. Те имат мощно пробиотично действие, съдържат ценния за имунитета цинк и витамин Д. Затова не ги изключвайте съвсем от менюто на детето по това време, но елиминирайте продуктите с добавени захар/сол. Заложете на възможно най-чистата продукция, с висока масленост.

„Бабиният лек“ за всяка настинка – пилешката супа отдавна е доказан имуностимулант заради изобилието си от зеленчуци, но и заради самото птиче месо. То е богато на протеини, които спомагат за изграждането на силен и стабилен имунитет, както и на полезния за кръвните телца цинк. Впрочем, същото важи и за всички „сухи“ меса, включително и телешкото.

Неслучайно чушките са сред суперхраните в този период от годината. Те са богати на витамин С, витамин А и калий, както и антиоксиданти. Възползвайте се и от наличието на диня до самия край на сезона, тъй като тя съдържа витамините А и С, както и антиоксиданта ликопен, на който се дължи апетитният червен цвят. Освен, че я прави красива, той бори инфекциите и свободните радикали и подсилва защитните сили на детето. Наближава и сезонът на тиквите, които съдържат бета каротен, витамините А и С, фолиева киселина и магнезий.

Варивата и бобовите растения също излизат на преден план като засищащи и подсилващи имунитета продукти. Грахът – заради фолиевата киселина, флаваноидите и полифенолите, а лещата и бобът – заради изобилието от протеини, калий и фолати. Освен всичко друго, топлата супа или яхния забавя хаотичното движение на белите кръвни телца в тялото. Това са клетките, които предпазват детето от инфекции и вируси. Така те се съсредоточават в местата, където има проблем, с който трябва да се преборят.