Повреда в кораба Союз МС-09: пробив в корпуса, космонавтите търсят начин да се справят с положението

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: корабът Союз МС-09″ по време със сближаването си с „Международната космическа станция“ през юни. Photo credit : NASA TV

30 август 2018 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. Установена е повреда в пилотирания космически кораб „Союз МС-09“, съобщиха днес руските медии. Според данни от Интерфакс става въпрос за малък пробив в битовия отсек на кораба, който води до изтичане на въздух. 

На борда на „Международната космическа станция“ живеят шестима души: Андрю Фойстел (командир), Олег Артемиев, Сергей Прокопиев, Ричард Арнолд, Александър Герст и Серина Ауньон-Чанслър. НАСА съобщава, че течът е бил установен от наземните ръководители през нощта на сряда срещу четвъртък. Понеже е бил малък и няма пряка опасност за живота и здравето на астронавтите, било взето решение те да не бъдат събудени преждевременно. Понастоящем екипажът извършва ремонтни дейности. 

Не е ясно как положението ще се отрази върху бъдещите планове за връщането на екипажа. Повредата обаче не касае секция на кораба „Союз МС-09“, който се завръща на Земята, така че корабът трябва да е в състояние да може да кацне благополучно. Не е ясно и каква е причината за повредата. Основната версия, по която се работи, е попадане на микрометеороид върху корпуса, но засега това е само предположение. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин оповести, че специална комисия ще разследва причините за аварията. 

По ирония на съдбата вариантът „МС“, който е последната версия на руските кораби „Союз“, трябва да притежава допълнителна защита срещу микрометеороидни удари, съобщава журналистът Анатолий Зак от сайта Russian Space Web в Туитър. Допълнителната микрометеороидна защита е и едно от изискванията на НАСА към частните фирми Боинг и СпейсЕкс, които понастящем разработват пилотирани космически кораби „Старлайнър“ и „Драгън“.

Напомням на читателите, че корабът „Союз МС-09“ бе изстрелян на 6-ти юни и той достави Прокопиев, Герст и Ауньон-Чанслър на борда на МКС. 

Следете страниците на КОСМОС БГ за новини относно развитието на ситуацията. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/