Хаябуса 2 откри, че на астероида Рюгу има сезони

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Термографска анимация на астероида Рюгу, изготвена с помощта на инструмента TIR (Thermal Infrared Imager). Анимацията обединява изображения, получени в края на юни. Image Credit : JAXA, Ashikaga University, Rikkyo University, Chiba Institute of Technology, University of Aizu, Hokkaido University of Education, Hokkaido Kitami Hokuto High School, AIST, National Institute for Environmental Studies, University of Tokyo, German Aerospace Center (DLR), Max Planck Society for the Advancement of Science, Stirling University.

9 септември 2018 г. 22:50 ч.

Светослав Александров. Навлизаме във вълнуващ етап на японската експедиция „Хаябуса 2“, която понастоящем изучава астероида Рюгу. Първо на 20-21-ви септември ще кацне астероидоходът „Минерва 2“, а по-късно на 3-ти октомври очакваме спускането и на европейския апарат „Маскот“. Но макар че кацанията все още предстоят, „Хаябуса 2“ вече прави забележителни открития на този малък астероид. 

Горната анимация показва температурните разлики на повърхността на астероида Рюгу в рамките на една обиколка около оста му, като червените региони са тези с най-висока температура. Дори тези структури, които се намират на сянка, могат да се забележат на изображенията от инструмента TIR (Thermal Infrared Imager). Данните позволяват на членовете на екипа да потвърдят, че разбирането им за формата на астероида е правилно, както и че характеристичните топографски местности като кратери и големи скали се проявяват и като разлики в температурите. 

Има и още нещо – има температурни разлики между северното и южното полукълбо. Понастоящем е лято в южното полукълбо (което на горепоказаната анимация се намира в горната част), съответно температурата е по-висока в този регион. Обратно, на северното полукълбо (долу на анимацията) е зима и съответно там е по-студено. Сезонните разлики се дължат на наклона на оста на въртене, което води до това различно количество топлина да достига до севера и юга. Така инструментът TIR потвърждава, че и на астероидите има сезонни промени.

Най-високите температури на Рюгу надхвърлят 100°C, докато сенчестите места имат температури, сравними със стайната на Земята. Температурите се изменят и с промяната на разстоянието на астероида спрямо Слънцето. С отдалечаването от звездата ни, температурата на повърхността му става по-ниска. 

Източник: JAXA (Hayabusa)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/