ГОТВЯТ НОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА-КОЛКО ЩЕ ПЛАЩАТ И КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАЦИЕНТИТЕ?

2
179
Добави коментар
razlichnitenovini
razlichnitenovini

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравно осигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно. „Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин“, коментира в студиото на „България сутрин“ председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка. След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

„След като информацията за предложение нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация“, коментира финансистът Аркади Шарков.

„От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък“, посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.Източник:https://www.bgonair.bg/