Сбогом, Делта 2! Последната ракета от този тип изведе УСПЕШНО в орбита мисията на НАСА АЙССат-2!

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : NASA TV

15 септември 2018 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:02 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя успешно космическата ракета „Делта 2“. В орбита беше изведена роботизираната мисия на НАСА „АЙССат-2“, която ще измерва с безпрецедентни детайли промените в ледената покривка на Гренландия и Антарктида. Това ще бъде постигнато посредством мощен лазерен инструмент, който ще може да засича съвсем дребни колебания във височината на леда – по-малки от дебелината на обикновен молив. 

Днешният полет бе последният за ракета от типа „Делта 2“ – едно от най-успешните ракетни семейства в историята на американската космонавтика. „Делта 2“ бе последният пряк наследник на носителите „Тор“ и много от технологиите на ракетите бяха от 50-те и 60-те години на миналия век. Първоначално „Тор“ влиза в служба през 1959 година за нуждите на военновъздушните сили. По-късно към „Тор“ се добавят степени от „Вангард“ и така се получават космическите ракети „Тор-Ейбъл“. „Тор-Ейбъл“ еволюират в „Тор-Делта“, а накрая ракетите остават просто известни като „Делта“. Те извеждат много американски мисии до 80-те години на миналия век, след което САЩ планира да ги пенсионира в полза на космическите совалки. Совалките са планирани да са бързи, евтини, възвръщаеми и надеждни. Това обаче никога не се случва. Много мечти загиват с катастрофата на совалката „Чалънджър“ през 1986-та година, а от пепелищата на аварията се появява подобрена версия на невъзвръщаемите ракети „Делта“, или иначе казано „Делта 2“.

Започва най-великата епоха в безпилотната американска космонавтика.

Първият полет на „Делта 2“ е през 1989 година със спътник за системата GPS. С носители „Делта 2“ са изведени общо 48 спътника за GPS в периода между 1989 до 2009 година, което е един от най-важните приноси на тези ракети. Програмите за навигация, които днес всеки човек има на смартофона си, са възможни благодарение на GPS, а GPS е възможен благодарение на „Делта 2“. Следващият път като търсите къде се намирате с телефона или GPS устройството – спомнете си за „Делта 2“.

Ракетите „Делта 2“ оставят траен отпечатък в междупланетната космонавтика. Първите три марсохода на НАСА: „Съджърнър“, „Спирит“ и „Опортюнити“ са изведени с „Делта 2“. Орбиталните мисии „Марс Глобъл Сървеър“ и „Марс Одисей“ – също. Ракети „Делта 2“ изпращат на път към Меркурий мисията „Месинджър“, а към Луната – двата спътника „Граал“. Космическата астрономия също дължи много на „Делта 2“ – без тези ракети нямаше да ги има телескопите „Суифт“, „Уайз“, „Спицер“ и търсача на извънслънчеви планети „Кеплер“. 

Времената обаче се менят. През последните няколко години Юнайтед лонч алайънс все по-трудно намираше клиенти, които са готови да изпратят мисия на борда на „Делта 2“. Причината съвсем не е само в СпейсЕкс, които създадоха най-евтините и най-добрите ракети през последните години. Самите Юнайтед лонч алайънс се фокусираха върху по-новите си ракети „Атлас 5“ и „Делта 4“ след 2009-та година. 

Но изглежда, че самото име „Делта“ може да остане в историята на космонавтиката. Понастоящем компанията разработва ракета „Вулкан“, която се очертава да замени както „Атлас 5“, така и „Делта 4“. Среднотоварните варианти на „Делта 4“ са в етап на пенсиониране, като сега за неопределено бъдеще се очаква да бъде оставен само тежкотоварния вариант: „Делта 4 – Хеви“. Първият полет на „Вулкан“ е предвиден за не по-рано от средата на 2020 година.

Бъдещето пред Юнайтед лонч алайънс ще е трудно, особено с конкурент като Илон Мъск. И все пак Тори Бруно, президент на компанията, има план. Планът не включва връщане на целите степени на „Вулкан“, но двигателите ще бъдат възвръщаеми и рециклирани след всеки полет. Бруно е на мнение, че двигателите съставляват 2/3-ти от цената на степента, поради което няма смисъл да се връща цялата степен, а само най-скъпите и важни компоненти. 

Понастоящем една ракета „Атлас 5“ струва $109 милиона. „Делта 4“ е в пъти по-скъпа ракета – едно тежкотоварно изстрелване възлиза на $350 милиона. Бруно смята, че „Вулкан“ ще струва под $100 милиона на полет, което ще направи ракетата конкурентноспособа на „Фолкън 9“.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/