Европейският спускаем апарат Скиапарели потвърди ключови факти за атмосферата на Марс

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли Категория: Последни новини Публикувана на 16 Септември 2018 Посещения: 25

На илюстрацията: спускаемият апарат „Скиапарели“ по време на работата на ракетните двигатели (които се запалиха за по-кратко време от очакваното). Credit : ESA

16 септември 2018 г. 20:20 ч.

Светослав Александров. Когато руско-европейската роботизирана експедиция „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ излетя на 14-ти март 2016 г., към нея бе прикрепен малък демонстратор по навлизане, спускане и кацане „Скиапарели“. На 16-ти октомври същата година демонстраторът благополучно се отдели от кораба-майка и започна самостоятелно спускане към марсианската повърхност. На 19-ти октомври той успешно премина през първите етапи: навлизане в горните слоеве на марсианската атмосфера и снишаване посредством парашут. За съжаление последният етап от демонстрацията, включващ работа на ретроракетите, не бе успешен, което доведе до катастрофално твърдо кацане. 

Въпреки всичко в последните минути от живота си „Скиапарели“ успя да изпрати към Земята ценни научни данни. През август тази година в сп. Space Science Reviews бе публикувана научна статия от A. Aboudan и колектив, в която са описани резултатите от бордовия експеримент AMELIA. 

Данните позволиха да се реконструират профилите и траекторията на спускане, както и атмосферното налягане и температура. Учените заключават, че получените от „Скиапарели“ резултати за атмосферната структура са в добро съгласие с наличните към този момент модели на марсианската атмосфера. Подробните резултати са достъпни на линка, който съм посочил по-долу, като самата публикация е с отворен достъп и може да бъде свалена без проблеми от всеки заинтересуван. 

Напомням на читателите, че „Скиапарели“ бе първият апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА), който успя да изпрати научна информация от марсианската атмосфера. Основната му задача бе да утвърди технологиите, които ще са необходими при реализацията на втория етап от програма „ЕкзоМарс“. Тази втора част е планирана за 2020 година, когато с помощта на ракета „Протон-М“ ще бъде изстрелян построен от Русия спускаем апарат, който ще трябва да достави на марсианската повърхност европейски марсоход. Марсоходът ще търси следи от настоящ или минал живот на Червената планета. 

За повече информация: научната статия (линк) 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/