Цветанов: Ако няма указ за Маринов, в четвъртък ще гласуваме другите двама министри

1
141
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, Народното събрание ще гласува двете министерски назначения, за които няма казус. Това обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на NOVA. Той определи забавянето като конфронтация, като подчерта, че Маринов сам е подал заявление за освобождаване от длъжност. Цветанов припомни още, че същата процедура е била спазена при напускането на поста от настоящия премиер Бойко Борисов, както и при напускането на ВВС на самия Румен Радев.

Цветанов подчерта, че според конституцията, няма пречка кандидатурата му за вътрешен министър да бъде гласувана в Парламента, а ако получи подкрепа, той ще трябва да бъде освободен от поста в рамките на един месец. “Но не искаме да мине гласуването за Младен Маринов, преди указ на президента Радев”, уточни той.

Междувременно, вчера държавният глава коментира, че “темата  за указа за освобождаването на главния секретар на МВР била изчерпана”. Днес, запитан дали има обозрим срок, в който указът ще бъде подписан, държавният глава заяви, че стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи той винаги е открит и готов за конструктивни решения. „Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон”, поясни Румен Радев.

Припомняме Ви, че вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков подадоха оставки по искане на премиера Бойко Борисов, във връзка с тежката катастрофа край Своге и откритията за некачествено инфраструктурно изпълнение на пътя, което се смята за една от причините за тежкия инцидент.