Деца на служители на Миню Стайков получили 7 млн. лв. евросредства

1
199
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Младежите регистрирали еднолични дружества, за случая е информирана и ОЛАФ

Специализираната прокуратура подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с евросредства. Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”. За случая е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства (ОЛАФ), съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд. Там във вторник се гледа мярката за неотколонение на Стайков, неговият шурей Белун Хазърбашанов и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров. Магистратите трябва да решат дали тримата да излязат на свобода. Те са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления. Магистратите обаче преценили, че за част от тях няма събрани доказателства.

В съдебната зала прокурор Петров представи девет обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Всички са на възраст до 28 години и са деца на служители на Стайков, заемали различни постове във фирмата „Сис Индъстрис”. Фирмите са регистрирани през 2017 и 2018 г. и имали различен предмет на дейност.

Прокурорите се позоваха именно на тези нови данни, за да поискат Миню Стайков да остане зад решетките.

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на бизнесмена – Лъчезар Таков, отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. В групата има и общ работник – Цветан Колев. Четвъртият е Алекси Трифонов, чийто социален статус бил ясен.

 „Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус“, попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари, е било без гуми и спряно от движение.

Всъщност разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли. На съдебното заседание във вторник стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат. Неговата защитничка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението – Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да влияе на свидетели. На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа.

След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми – Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов, поискаха по-лека мярка.

„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно“, обясни в своя защита Миню Стайков.