Защо зехтинът не е полезен за твоето сърце

1
164
Добави коментар
dilqna
dilqna

Маслините извикват във въображението ни приятни образи на топъл летен бриз и завладяващите сини морета на Средиземноморието, където растат красивите маслинови дървета. През последните години маслиновото масло също се радва на подобно възхищение.

Смятан от мнозина за незаменим продукт във всяка сериозна кухня, зехтинът е постигнал почти митичен статут като най-здравословната съставка, защитаващ ни от сърдечни болести. Но наистина ли зехтинът заслужава своята полезна за сърцето репутация?

Какво е зехтинът?

Като всяко друго олио, зехтинът е извлечена от цялостта на растението съставка. Той е концентрирана и естрахирана мазнина и следователно е загубил по-голямата част от полезните вещества на своята оригинална форма (самата маслина). Ако искаш някаква полезност, просто яж от целите маслини — не като ги консумираш под тяхната почти неразпознаваема извлечена като масло форма. (Но дори маслините трябва да се ядат умерено заради високото им съдържание на мазнини и сол, за повече информация виж тук.)

Изводът е, че мазнините ни трябва да идват в тяхната естествена природна форма — цялата растителна храна!

Бърз урок по кардиоваскуларно (сърдечно) здраве

За да преценим дали зехтинът наистина е полезен за сърцето, нека първо да разберем някои факти за биологията на сърдечносъдовата система.

Кръвоносните съдове в цялата ни кардиоваскуларна система са облицовани с високоефективни ендотелни клетки. Тези клетки служат като бариера между кръвта и останалите тъкани в тялото, те участват в кръвосъсирването, формирането на нови кръвоносни съдове, както и за набирането на дефанзивни клетки за имунната система. Ендотелните клетки също така произвеждат азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, така че да навлиза повече кислород и така предотвратява слепването на тромбоцитите по стените на съдовете.

Увредената ендотелна функция е отличителен белег на сърдечносъдовите заболявания, считано за ранно събитие в развитието на атеросклероза. То се наблюдава при пациенти с високо кръвно налягане, висок холестерол, коронарна болест на сърцето и диабет тип 2.

Неинвазивен метод за изследване на ендотелната функция е медиирано разтваряне на потока (МРП), което използва ултразвук, за да измери изменения в диаметъра на брахиалната артерия. Здравите ендотелни клетки ще отговорят на стимулите чрез освобождаване на азотен оксид, което ще накара брахиалната артерия да се разшири, при болните клетки това не се случва. С други думи, нивото на разширение, измерено с ултразвук, е добър индикатор за цялостното здраве на кръвоносните съдове при сърдечносъдовата система.

Зехтинът и сърцето

Не е изненада, че голямо влошаване се наблюдава след като някой е пушил цигари или е ял много мазни храни, захар и/или сол. Влошаване се наблюдава и когато някой страда от психически стрес или хронично заболяване като висок холестерол или диабет.

Тогава какъв е ефекта от зехтина върху брахиалната артерия? Всички масла, и животински и растителни, изглежда влошават ендотелната функция. До няколко часа след консумиране на мазнина, артериите се втвърдяват и способността им да се разширят значително намалява. Едно проучване от 1999 г. измерва функцията след консумация на високомаслени храни и показва “тричасово намаляване на функцията след като субектите са консумирали хамбургер с пържени картофки или чийзкейк. Зехтинът има същият ефект върху влошаването на ендотелната функция като останалите високомаслени храни.” Друго изследване от 2007 г. показва подобен негативен ефект върху ендотелната функция след употреба на зехтин, соево олио и палмово масло.

По-полезен ли е екстра върджин зехтина?

В кохортно изследване за измерване на ефектите на Средиземноморската диета като първична превенция на сърдечносъдови заболявания, екстра върджин зехтина показва по-добри резултати от обикновения зехтин и помаче, но никой от тях не показва значително подобрение на сърдечната функция. Други изследвания показват подобни резултати, показвайки екстра върджин зехтина като увреждащ ендотелната функция точно като ‘обикновения’ зехтин.

В PREDIMED изследването, 7 447 хора с висок риск от сърдечносъдови заболявания са разбъркани на случаен принцип в три групи. На едната група им е дадено да се храни със Средиземноморска диета, използвайки само екстра върджин зехтин (до 1 литър на седмица!). Втората група се храни със Средиземноморска диета и са им добавени по 500 гр. ядки на седмица. Третата група е контролна група, на която им казано да намали приема си на мазнини (но не го прави).

След пет години излизат резултатите и те са зашеметяващи; няма почти никаква разлика между групите. Няма разлика в теглото, промени в ханша, систоличното и диастоличното кръвно налягане, усвояване на глюкозата или липидния профил.

Няма разлика в броя на сърдечносъдовите заболявания или смърт от сърдечна болест. Който яде екстра върджин зехтин има същия риск от сърдечен удар и кардиоваскуларни заболявания като контролната група. (Имат значително намаляване на броя на инфарктите, но този риск е бил значително по-голям в групата, която се е хранила с ядки.)

Средиземноморската диета е полезна въпреки, а не заради зехтина

Всички данни показват, че пониженият риск от сърдечни заболявания при Средиземноморската диета идва въпреки зехтина — а не заради него! С други думи, ‘полезната за сърцето’ Средиземноморска диета се дължи на по-голямата консумация на цели растителни храни (плодове и зеленчуци), а не заради консумацията на зехтин, който обикновено се полива върху салатите от тези зеленчуци. Всъщност, изследванията измерват ефектите от Средиземноморската диета върху ендотелната функция и показват нейното влошаване след консумация на богати на зехтин храни.

Учените заключват, че полезните ефекти от Средиземноморската диета се дължат на “включването на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, които изглежда осигуряват защита от преки нарушения в ендотелната функция в следствие на консумацията на богати на мазнина храни, включително зехтин.”

Тези резултати са потвърдени в друго проучване, посочващо добавянето на зеленчуци в мазни храни като възвръщащо (поне отчасти) нарушената артериална функция и кръвоносен поток.

Зехтинът дава сила на плаките

В допълнение, зехтинът повишава риска от атеросклероза. Атеросклерозата е стесняване на кръвоносните съдове в следствие от натрупването на мазни ‘плаки’ — парчета мазнина и утайки — по продължението на кръвоносните стени. Съдовете стават по-тесни и втвърдени, което затормозява работата на сърцето да доставя кислород до нашите тела, а това увеличава риска от сърдечен удар.  За да влоши още повече нещата, мазнината в плаките много лесно се окислява, освобождавайки опасните свободни радикали, които още повече влошават кръвоносните съдове.

Когато сравняваме средни стойности с проследени в продължение на година коронарни ангиограми в хора с коронарна болест на сърцето, виждаме, че животинските мазнини, мононенаситените мазнини (зехтин) и полиненаситените мазнини са всичките до една свързани с увеличен риск на атеросклеротичните лезии. Лезиите спират своя растеж само при намаляване консумацията на всякаква мазнина — от какъвто и да е източник.

По-малкото зло не значи без никаква вреда

Много хора спорят, че зехтинът е, все пак, по-добра алтернатива от другите наситени мазнини. Наистина има някаква истина в това, тъй като зехтина създава по-малко поражения от наситените животински мазнини, но е важно да отбележим, че ‘по-малкото зло’ не значи без никаква вреда.

Научните изследвания ясно показват, че зехтинът играе роля в увреждането на здравите кръвоносни съдове, както и при формирането на атеросклеротични плаки. Създаването на по-малка вреда е много далеч от ‘полезна за сърцето храна’ като каквато се рекламира зехтина.

Горчивата истина е, че, както отбелязва д-р Колдуел Есълстийн, “Между 14 и 17 процента от зехтина е наситена мазнина, запушваща артериите мазнина — всяка капка е агресивна в увеличаването на риска от сърдечна болест, също колкото и телешките пържоли.”

Ако преминаването на растително / веган хранене, добавянето на малко екстра върджин зехтин може да направи храната ви малко по-вкусна и да ви помогне да се придържате по-лесно към този начин на хранене. Със сигурност е по-добре от използването на други олиа или мазнини, както и значително по-добре от стандартната мазна диета с животински продукти.

Въпреки това, ако искате да подобрите своята растителна диета и да я направите базирана на цели храни, определено стойте на страна от всички масла и олиа, каквито и да са те — дори и студенопресованите и екстра върджин такива. Не просто да изключите зехтина.

Истинските герои за вашето сърце са целите зърнени храни, бобовите, зеленчуците, плодовете и умерено ядките. Насладете се на тези храни в цялостната им форма, за да постигнете положителни резултати.

Сърцето ви ще ви е благодарно за това.

За автора: Розана Оливейра е генетичен специалист и директор на програмата „UC Davis Integrative Medicine“, както и асистент професор във факултета по обществено здраве на Калифорнийския медицински университет. Съчетавайки дългогодишна страст към науката за храненето с над 20 години научна експертиза по сърдечносъдови болести и генетични изследвания, д-р Оливейра е отдадена в образоването на хората за това как храната и начина на живот се отнасят към експресията на техните гени — т.е. как определени гени се включват и изключват в изразяването на болест или здраве.