Научни глупости, или как „науката“ се използва за заблуда на обществото

2
176
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

Знаете ли, че съществува шокиращо проучване, публикувано в Public Library of Science Journal, според което „до 72% от учените признават, че колегите им участват в „съмнителни изследователски практики“, и че над 14% от тях са ангажирани в открита „фалшификация“? [1]

Ако това не е достатъчно лошо, между 1977 и 1990 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ открива научни пропуски и недостатъци в 10-20% от всички одитирани изследвания. [2]

Става и по-лошо. Учените от компанията Amgen на Thousand Oaks, са поставили под въпрос резултатите от 53 проучвания, публикувани в областта на изследванията на рака и биология на кръвта. Това, което откриват е шокиращо. Само 6 от 53-те проучвания могат да бъдат доказани. Това означава, че почти 90% от изследванията са неточни и с пропуски. Въпреки това се предават на обществеността като факти. [3]

С други думи, съществуват много научни глупости, които ни биват налагани като факти.

Това е доста притеснително, имайки предвид как „науката“ изглежда е заместила организираната религия, като нов орган, на който трябва да се вярва сляпо. Хората се подчиняват сляпо на термина „научно доказано“ така, сякаш учените са непогрешими и всеки, който изрази съмнение относно някои техни факти, бива атакуван, унижаван и обиждан.

Науката не е непогрешима и непрекъснато се нуждае от осъвременяване, обновяване, оспорване, преработване и промяна, поради простият факт, че науката е подчинена на тесните ограничения на мъничките недоразвити човешки възприятия, които непрекъснато се разрастват и разширяват – и лесно се изкривява от неща, като предразсъдъци, гордост и корупция.

Самата наука, очевидно, е неодушевена и не може да прави добро или лошо, защото няма собствен ум. Трябва да спрем да говорим за науката, като за някакъв супер герой. По-скоро, тя е превозно средство, което изисква шофьор, а дестинацията се различава според него.

„Професор признава, че е фалшифицирал ваксина срещу ХИВ, за да вземе 19 млн. долара дарения“

И докато някои наистина преследват обективната истина, други са водени от миризмата на парите. Такъв е случаят с бившият професор Донг-Пю Хан от Държавният университет в Айова. Той е в затвора за измамно изследване, в което е смесвал човешка със заешка кръв, за да изглежда така, че ваксината срещу ХИВ, върху която са работили, е била успешна.

След очевидните успешни резултати, неговият екип получава 19 милиона долара от Национални институти по здравеопазване в САЩ.

След установяване на измамата, Хан е осъден на 57 месеца затвор, 3 години надзор след освобождаване и 7 милиона долара глоба.

Други учени са водени от славата. Скот Рубен, който е водещ анестезиолог и е помогнал в революционизирането на ортопедичната хирургия, е фалшифицирал данните на повече от 20 проучвания. По подобен начин, немският физик Ян Хендрик Шон, фалшифицирайки изследванията си, е спечелил много награди в кариерата си.

Всъщност е много лесно да бъдеш учен и да те публикуват в научни списание. Това е доказано от невролог-блогър, който е писал под прякора „Невроскептик“. Той публикува фалшиво изследване за „Мидихлорините“. Това е измислена „микроскопична форма на живот, която живее във всички клетки“ и за първи път се споменава в любимият на всички филм „Междузвездни войни“.

„Изследването“ е публикувано от името на Д-р Лукас МакДжордж и Д-р Анет Кин и за изненада на всички, цели 4 научни списания са се вързали на измамата.

Това са: International Journal of Molecular Biology: Open Access, Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics, и American Research Journal of Biosciences. The American Journal of Medical and Biological Research са приели изследването, но са поискали такса от 360 долара, които авторът е отказал да плати.

„Научни факти“ са били използвани и в миналото, за да се манипулират нашите възприятия и вярвания. Продължете да четете, за да разберете как.

Тютюневата и захарната промишленост

Преди повече от половин век, тютюневата индустрия използва науката като оръжие, за да убеди наивните и лековерните в безопасността на цигарите.

Забележете ключовата фраза „Научно Доказателство“ / Снимка: Adpast.com

Редица медицински организации и списания, в това число Медицински журнал на Нова Англия и Журнал на американската лекарска асоциация, са се поддали на тютюневата мафия и са популяризирали цигарите срещу доста високи суми.

Реклама на цигари, която гласи, че според учените, цигарите от тази марка премахват всякакви раздразнения на носа и гърлото, които може да са се получили вследствие от пушене на други марки цигари. Снимка: Tobacco Exhibits 

По същият начин, захарната индустрия наема група учени от Харвард, за да скрие връзката между захарта и сърдечните заболявания през 60-те години, а Международната фондация за изследване на захарта потиска проучване, което доказва, че захарта може да увеличи риска от рак на пикочния мехур.

Има едно нещо, което всички трябва да осъзнаем – нашето глобално общество се управлява като бизнес, а не като организация, която цени човешкия живот. Това означава, че всяка професия може лесно да бъде развалена, благодарение на силата на парите.

Манипулацията на науката все още продължава и днес

В по-новата история, администрацията на Буш е уловена да манипулира науката, за да постигне своята мисия. Нефтената индустрия работи по същия начин, като финансира учени, които да отричат изменението на климата.

Монсанто и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, също са хванати да работят заедно в една доста неетична практика. Това не е първият път, когато Монсанто действа по този начин. В Канада група учени са свидетелствали, че ГМО гигантът им е предлагал подкупи до 2 милиона долара. В Индонезия са били глобени за подкуп на държавен служител.

Друг подобен гигант е Синджента. Компанията е наемала учени, които да дискредитират професор Тайрон Хайс, който проведе изследвания, които доказаха, че техният хербицид Атразин е опасен за здравето на хората.

Кока-кола също са плащали на учени (и то в размер на 132,8 милиона долара), за да рекламират техните захаросани напитки като по-безобидни за здравето, както и други нездравословни продукти.

Всъщност корпорациите правят това през цялото време.

Един перфектен пример е изследването, проведено от Университета на Колорадо, според което диетичната сода е по-добрият вариант за здравословно отслабване, отколкото водата. Разбира се, това проучване е спонсорирано от безалкохолната мафия.

Друго изследване твърди, че децата, които ядат бонбони са по-слаби от останалите, и е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло. То, разбира се, отново е финансирано от търговска асоциация, представляваща бонбонените гиганти Butterfingers, Hershey и Skittles.

Заключение

Днес подобни съмнителни практики в името на науката, продължават да се случват. За съжаление, манипулацията (или некомпетентността) на науката е нещо, което най-вероятно никога няма да бъде наистина отстранено от обществото, защото се корени в човешката погрешимост и корупция.

Всъщност, Ричард Хортън, главен редактор на медицинското списание The Lancet, отбелязва, че „голяма част от научната литература, може би половината, може просто да не е вярна“.

Винаги поставяйте под съмнение всичко, което е „научно доказано“.

Сетланс / Gavin Nascimento

Библиография:

1] Daniele Fanelli, Public Library of Science Journal, How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data, May 29, 2009 2] J. Leslie Glick, Scientific data audit—A key management tool, Pages 153-168 | Published online: 11 Jun 2008 3] C. Glenn Begley & Lee M. Ellis, Nature 483, 531–533, Drug development: Raise standards for preclinical cancer research,  29 March 2012