Агенция „Митници“ поиска складовете в Карнобат да останат запечатани още 60 дни

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Установени са тежки нарушения в складовете на „Винпром Карнобат”

Агецния „Митници“ е поискала от съда в Карнобат данъчните складове на „Винпром Карнобат“ в село Церковски да останат запечатани още 60 дни. В тях се събират доказателства за нарушения на Закона за акцизите.

При проверка на производствения процес е открито устройство, което позволява от складовете да се извежда спирт, който не се отчита от измервателните уреди на митниците.

Открито е специално монтирано устройство – тръба, която отвежда спирт без той да се декларира пред държавата. От агенцията твърдят, че щетите може да се окажат големи, тъй като на 100 литра се плаща 1000 лв. акциз.

Предприятието е проверявано и в миналото, но не е ясно кога е извършена последната проверка, нито кога е поставено устройството, с което са отклонявани количествата спирт.

За подобно нарушение може да бъде отнет лиценза на компанията.

В същото време протестите във фабриката в село Церковски продължиха и днес. Работниците настояват да знаят кои са причините за затварянето на данъчните складове точно по време на гроздобера. Въпреки, че директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов заяви, че и трите данъчни склада са запечатани заради открити тежки нарушения на акцизното законодателство, но те могат да приемат гроздето, което е договорено, според специалистите-винопроизводители – това е невъзможно. След тричасов протест пред фабриката работниците затвориха три пешеходни пътеки в Карнобат.