Аз Знам :: Елизабет Батори – един от най-зловещите серийни убийци на всички времена

1
142
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

18.07 14:35 –
Елизабет Батори – един от най-зловещите серийни убийци на всички времена

Елизабет Батори, известна още като ‘Кървавата графиня’, е родена на 7-ми август 1560 година. Произхожда от много заможна и стара аристократична фамилия в Трансилвания. Когато е на 15 години се омъжва за 26-годишния граф Ференц Надажди, от когото има 4 деца. Те заживяват в изолиран замък в Карпатските планини. Поради активната си военна дейност, Надажди често отсъствал от замъка. Знае се, че графинята била добре образована и е знаела да говори свободно и пише на четири езика.

Тя прекарвала голяма част от свободното си време в компанията на най-различни магьосници, които я посещавали, поради интересът ѝ към окултното. Нещо повече, тя не само им плащала, но им осигурявала подслон и храна, като в замяна искала да я просветят в тайнството им.

След като успяла да научи всичко предадено ѝ от магъосниците, графинята открила своето най-ново занимание – мъченията. Предполага се, че интересът ѝ към тях е породен от съпруга ѝ, който често измъчвал пленниците си. Слухове гласят, че Елизабет изпитвала истинско удоволствие от това да измъчва до смърт млади жени.През 1604 година граф Ференц Надажди умира, но съпругата му не страдала дълго и бързо си намерила любовник. Вдовицата желаела повече от всичко да запази младостта и красотата на тялото си – идея, която не само изпълнила мислите ѝ, но и се превърнала в смисъл на живота ѝ.

Елизабет открила тайната на вечната младост съвсем случайно след поредния побой над прислугата си. Тогава тя ранила младо момиче, а част от кръвта на девойката попаднала върху ръцете на графинята, която с изненада установила, че от нея кожата ѝ станала по-мека и нежна. От страх да не я разгневят, мнимите магьосници, за които графинята се грижела, бързо  измислили ‘древна легенда’, според която кръвта от девица има подмладяващ ефект.

Много скоро графинята започнала да пие и да се къпе в кръвта на млади момичета, заловени в горите край замъка. С течение на годините Елизабет продължавала да губи младостта и красотата си, а това тя го отдала на ‘селската кръв’. Това била и причината да ‘основе училище за добри обноски и маниери’, в което постъпвали млади дами от благороден произход. Но това, което не било известно на ‘ученичките’ бил фактът, че с приключване на обучението си те биват убити.

Тази практика продължила с години, докато персоналът на замъка не допуснал груба грешна, изхвърляйки четири от телата на последно приетите момичета извън замъка. Скоро след това телата на девойките били открити и истината излязла наяве.

Историите за ужасяващите дела на графиня Елизабет Батори бързо достигнали унгарския двор и лично кралят я изправил на публичен съд. Но предвид благородното ѝ потекло смъртната присъда не била възможна. Установено е, че тя е отговорна за убийствата на повече от 600 момичета, извършени в периода 1585 – 1610 година. Осъдена е да бъде погребана жива в собствената ѝ спалня, а подчинените ѝ магьосници са изгорени живи.

Умира четири години по-късно, на 21-ви август 1614 година, но до сетния си дъх тя така и не съжалила за стореното.