Джулиан Асанж: Поколението родено днес е последното, което ще бъде свободно (видео)

2
150
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

Преди връзките му със света да бъдат отрязани от еквадорското правителство, основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж даде интервю за това как технологичният напредък променя човечеството. В интервюто, той казва, че глобалното наблюдение скоро ще бъде напълно неизбежно.

Интервюто е предоставено на RT от организаторите на Световния форум за етични данни в Барселона. Асанж, който понастоящем е блокиран в посолството на Еквадор в Лондон, без външна комуникация, освен с правния си екип, има доста мрачна представа за развитието на човечеството. Според него, скоро всяко човешко същество ще бъде включено в глобалните база данни, събрани от правителства и държавни образувания.

Поколението, което се ражда сега…е последното свободно поколение.

Когато едно дете се роди, веднага или до една година, то вече е известно в световен мащаб. Самоличността на детето под една или друга форма – в резултат на идиотските действия на родителите, които регистрират профил на новороденото във Facebook, при сключване на застраховка или при издаване на паспорт – е известна на всички световни сили.

„Едно малко дете в известен смисъл трябва да преговаря за отношенията си с всички големи световни сили…Това ни поставя в много различна позиция. Много малко хора могат да си позволят да живеят настрана, да изберат да живеят настрана, да изберат да вървят по своя път“, добавя той. „Мирише малко на тоталитаризъм – по някакъв начин.“

Капацитетът да събират и обработват информация за хората нараства експоненциално и ще продължи да расте бързо, казва той. С напредъка в прилагането на изкуствен интелект към базата данни, идва следващата логична стъпка.

„Погледнете какво правят Google, Baidu, Tencent, Amazon и Facebook. Те жънат познания за човечеството, когато общуваме помежду си и се изразяваме. Този класически модел, който хората в академията наричат „надзорен капитализъм“…се промени.

Асанж също така предсказва, че мащабът на враждебните дейности в киберпространството ще види пробив веднага щом изкуственият интелект бъде обучен да автоматизира хакерски атаки.

Вижте видеото с цялото интервю (на английски):

Сетланс