Времето през октомври – от 28 до минус 1 градуса

1
479
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Първият изцяло есенен месец започва с дневни температури, по-ниски от обичайните, и предупреждение за проливни дъждове в Източна България

Средна месечна температура около нормата – която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета между 8 и 11 градуса, а в планинските райони от 4 до 8 градуса, – се очаква през октомври, гласи прогнозата за времето за октомври на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от агенция „Фокус“.

Най-високите температури ще бъдат 23-28 градуса, а най-ниските – между -1 и 4 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата – която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони между 60 и 90 л/кв.м, а в планините от 80 до 100 л/кв.м. 

Първият изцяло есенен месец започва с облачно време, а на места и с дъжд, повече в югоизточната част от страната, като в отделни райони валежите могат да бъдат значителни. Времето в началото на октомври е сравнително хладно, с дневни температури, които са по-ниски от обичайните.

За 1 октомври е в сила предупреждение заради проливни дъждове в 18 области на Източна и Южна България. В пет от тях, сред които Хасково, Кърджали и Ямбол – е в сила дори оранжев код, като на места там се очакват до 60 л/кв. метър. По Черноморието (Варненско и Бургаско) опасността е по-висока и заради силното вълнение и ветровитото време над морето.

По-малка е вероятността за валежи в средата и края на десетдневката – тогава ще има повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури има към 7-о число.

През втората десетдневка температурите ще бъдат близки до нормалните и дори малко по-високи, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след пладне. Условия за превалявания има към 12-и, 15-и и в края на периода.

И през третата десетдневка времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни с дни, когато ще преминават атмосферни смущения, при което ще се създадат условия за валежи. Най-голяма вероятност да вали има около 24-ти и към края на месеца. Като цяло за периода средните температури за денонощието ще продължат да са близки до обичайните и дори малко по-високи.

Източник: НИМХ / агенция „Фокус“