Да те застигне гневът на Немезида

1
138
Добави коментар

Археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински откриха още едно потвърждение, че в Хераклея Синтика е съществувало много тачено и посещавано светилище на богинята на бързото възмездие Немезида –единственото, което се проучва на територията на цяла България.

Новооткритият фрагмент е от най-голямата и най-майсторски изработена оброчна плочка, намирана на обекта досега. По запазеното 24-сантиметрово парче от нея може да се съди, че цяла е била около 40 см на височина, към 35 см на ширина и със сигурност изработена от качествен мрамор с дебелина 6 см. Не е било лесно да се натроши, но тъкмо това са направили ранните християни, нахлули в езическото светилище малко преди голямото земетресение от края на IV век. За разлика от другите фрагменти обаче, този не е намерен в границите на светилището, а отвън, захвърлен на форума и после затрупан от отломки. Вероятно трусът е сринал сградите наоколо буквално дни след атаката срещу светилището, предполагат специалистите. Дали оцелелите са го приели като наказание, пратено от разгневената Немезида?

Може и да е станало точно така, а това да е изострило допълнително конфликта между християните и езичниците в Хераклея Синтика. Защото култът към Немезида е имал дълготрайни здрави корени там, подсказва и надписът на новооткритата плочка. Специалистът по древни езици Николай Шаранков вече разчете няколкото запазени думи на старогръцки: „…посвети, както беше обещал в молитвите си…“. Името на човека в началото на изречението не е запазено, но е ясно, че става дума за благодарствена формула. Тя е била използвана, когато хората са се молили на Немезида да накаже враговете им и са дочаквали възмездието да ги застигне.

И върху този фрагмент богинята държи везни и е стъпила върху полегнала фигура – вероятно на същото момиче, символизиращо греха, както на намерените досега други парчета от плочки. Не липсват гладиаторските атрибути – шлем и  къс меч, близо до който е запазеният надпис. По изработката и повтарящата се иконографска схема на изображението може да се съди, че тази плочка е била изработена в същото местно ателие като останалите, смята доц. д-р Вагалински. Според него е сигурно и че в най-важния град на Средна Струма през Античността са провеждани любимите в цялата Римска империя гладиаторски игри.

Please follow and like us: