Откриха погребение на дете от I хилядолетие преди Христа

2
181
Добави коментар

Преди няколко дни археолози от българо-германската археологическа експедиция край с. Новград, община Ценово в централната част на Северна България, се натъкнаха на гробна яма с малък човешки скелет в странно положение: по корем, със свити крака. Работната хипотеза на специалистите от НАИМ към БАН и от университета в Тюбинген е, че става дума за представител на местното тракийско население от втората половина на I хилядолетие преди Христа, т.е. от късножелязната епоха. Открити са и парчета от керамични съдове, които ще помогнат за по-точна датировка. Находката е много интересна, тъй като запазени погребения от този период са рядкост на територията на днешна Северна България.

Според предварителните заключения на доц. д-р Виктория Русева от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН в ямата е лежи скелет на 7-годишно дете, имало приживе здравословни проблеми. По черепа му са останали органични следи от лента – възможна превръзка или украса.

Българо-германската археологическа експедиция работи в този район според договор, подписан между НАИМ при БАН и университета в Тюбинген. Мястото е избрано неслучайно – в близост е до проучвания дълги години (пак от международен екип) римски кастел Ятрус на устието на р. Янтра. Основната цел на експедицията сега е да се проследи какво се е случило по тези земи от I хилядолятие пр. Хр. до I хилядолетие след Хр. Периодът обхваща живота на тракийските племена и установяването на римската власт, та чак до прехода към ранното средновековие и създаването на българската държава.

Вижте видео картина от мястото на откритието с коментар на д-р Люба Трайкова (НАИМ), зам.-ръководител на разкопките край с. Новград:

 

 

Please follow and like us: