Информация за кредит без поръчител от MiniZaem

1
272
Добави коментар
seowebdesing
seowebdesing

Кредит без поръчител – кога, откъде и как?

18.09.2018

 

    

Кредит без поръчител – кога, откъде и как?

 

Винаги сте си заричали, че няма да вземете заем, от който и да е, а най-малко от банка или кредитна институция. Да, но искате или не настъпва момент, в който се налага поне да се поогледате за някоя изгодна оферта я за кредити онлайн, я за банкови потребителски заеми, предоставяни от банките и кредитните компании.

 

Икономическите условия в страната ни са такива, че ако имаме нужда от по-голяма сума в кеш, много малко са хората, които могат да спестят от заплата и да покрият нуждите си, без да търсят онлайн кредит или банков заем без поръчител.

Да предположим, че този момент е дошъл и вие се нуждаете от кредит, по-голям от сумата, която можете да вземете, ако кандидатствате за online заем до заплата и се питате дали можете да откриете банкова или кредитна компания, която да ви предложи кредит с ниски лихви и при изгодни за вас условия.

Истината е, че днес има достатъчно банкови и небанкови финансови организации, които могат да ви предложат различни по вид офлайн и online кредити според вашите възможности и изисквания.

През последните десетина години например много популярни сред потребителите са кредитите без гарант и обезпечение.

 

Какво представлява кредит без поръчител?

 

Този вид кредит е потребителски заем, от който можете да се възползвате, ако отговаряте на следните условия:

*пълнолетни сте;

*дееспособни сте и работите на трудов договор;

*в състояние сте да докажете, че имате постоянен и стабилен доход.

 

Кога е подходящо да търсите такъв вид кредити?

 

Този вид кредитиране е подходящ, ако сумата ви е необходима за покупка на по-голяма стойност, за ремонт на дома, за рефинансиране на друг онлайн кредит (в някой случаи), за покриване на текущи разходи, за покупка на машини, стоки или ноу – хау за компанията ви и т. н.. и т.н.

Хубавото на потребителските заеми без поръчител е, че никой няма да ви пита за какво точно ще изхарчите сумата. Отговаряте ли на условията, си получавате кредита и оттам нататък само трябва да внимавате с погасяването на вноските.

 

Къде можете да кандидатствате за заем без гарант?

 

И банковите институции, и кредитните компании предоставят потребителски кредити без поръчител.

Разликите са в условията на двете финансови организации са най-общо казано следните:

Потребителски кредит от банка

Предимства

*Размерът на кредита, който могат да ви отпуснат повечето банки е по-голям, като някой банки вече отпускат потребителски заеми без поръчител до 50 000 лв.

*Лихвите по кредита са малко по-ниски в сравнение с лихвите, които трябва да плащате, ако потърсите онлайн кредит от кредитна компания.

*Периодът на погасяване на кредита е по-голям в сравнение с този на кредитните компании.

 

Недостатъци

 

*Времето, в което трябва да чакате одобрение е доста по-голям (от ден до седмица);

*Задължително трябва да отидете лично до клона на банката и да се срещнете с кредитен инспектор;

*Доказването на доход е задължително;

*Кредитите без поръчител са с по-високи лихви в сравнение с потребителските заеми, при които се изисква поръчител.

*В голям брой от банковите институции имат изискване преводът на заплатата ви да „минава” през банката, за да ви отпуснат потребителски кредит.

 

Кредити онлайн без поръчител от кредитна компания

 

Предимства

*Получавате кредита срещу лична карта;

*Не се налага да доказвате доход;

*Не се налага да ходите до офис на компанията, а кандидатствате по телефон, онлайн или служител на кредитната компания идва направо у вас;

*Получавате отговор до минути, а парите са по сметката ви до няколко часа;

*Не се налага заплатата ви да минава през кредитната компания, за да ви отпуснат желания кредит онлайн.

Недостатъци:

*Размерът на онлайн заемите на вноски е максимум до 5 000 лв.;

*Периодът на погасяване е доста по-кратък;

*Лихвите по кредита са по-високи.

 

Каква е разликата между кредит без поръчител и такъв с поръчител?

 

Най-общо казано, при първия вариант не се изисква от вас да търсите някой, който да гарантира за вас. Вие сами гарантирате за себе си, като най-често гаранцията е заплатата ви. (Поради това, че кредитоискателя сам си е гранат и лихвите по кредитите без поръчител са малко по-високи в сравнение със заемите, при които поръчителят е задължителен).

Към втория вариант (заем с поръчител) прибягват основно банковите институции в случаите, в които кредитът е в голям размер. За да си подсигурят редовното плащане на разходите по кредита изискват един или няколко поръчителя, които са отговорни наравно с вас и ако вие спрете да изплащате заема си, вашите задължения автоматично се прехвърлят на поръчителя ви, който е и длъжен да погаси вашият заем със собствени средства.

 

Можете ли да кандидатствате за кредит без трудов договор?

 

Ако не работите на трудов договор, банковите институции едва ли ще одобрят желанието ви за заем.

За сметка на това по-голямата част от кредитните компании нямат изисквания да работите на постоянен трудов договор, за да ви предоставят кредит без поръчител. Единствените условия, на които държат да отговаряте са да имате лична карта, постоянен адрес и постоянни доходи.

В много редки случаи кредитните компании изискват представянето на документ от месторабота. Това обаче не означава, че щом не изискват бележка от работодателя ви, можете спокойно да излъжете, че имате постоянни доходи.

 

Можете ли с кредит без поръчител да рефинансирате друг кредит?

 

Възможно е, но само ако това е изгодно за вас. Ако новите условия по онлайн кредита са по-изгодни и ако с рефинансирането ще намалите разходите си, тогава си струва да обмислите варианта. В противен случай няма смисъл да се натоварвате допълнително.

 

В кои случаи могат да ви откажат потребителски кредит?

 

Най-големият препъникамък е, ако имате лоша кредитна история. Имате ли такава, нито една банкова институция или кредитна компания няма да одобри желанието ви кредит. Без значение дали кандидатствате за потребителски заем от банка или за кредит без поръчител от кредитна компания, с лошо кредитно досие ли сте, няма смисъл изобщо да опитвате да кандидатствате.

А ако си мислите, че някак можете да изхитрувате и да скриете, че имате лошо кредитно минало е добре да знаете, че в момента, в който потърсите било кредит onlineили заем от банка, кредитните институции ще извършат проверка в Кредитния регистър на БНБ и ако през последните 5 години сте имали непогасени кредити или забавени плащания, няма да получите одобрение.

Ако всичко с досието ви е наред, могат да ви откажат кредит, ако не отговаряте на някое от условията на банката или кредитната компания, към която сте кандидатствали.

 

Какво ще стане, ако не погасявате кредита си?

 

Ако поради една или друга причина не можете да се справите с вноските по онлайн заема или банковия кредит, който сте усвоили, не изпадайте в паника, не се крийте и не бягайте. Свържете се веднага с банката или кредитната компания и предоговорете условията. И двете институции могат да ви предложат различни варианти, които да са удобни и за двете страни. Изслушайте предложенията им и открийте начин да продължите да плащате вноските си по кредита.

 

Ако не го направите и се опитате да се скриете, в случай, че потребителския кредит е към банка най-вероятно ще ви наложат запор на заплатата, а ако е към кредитна компания, дългът ви ще бъде прехвърлен към компания за събиране на дългове.

И двата варианта не са добри за вас, а още по-лошото е, че дори и след време да успеете да погасите кредита си, вече ще имате лош кредитно досие, което ще ви попречи в следващите пет години да кандидатствате и да бъдете одобрени за кредит без поръчител.