5 здравословни ефекта от консумацията на джинджифил

1
116
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Джинджифилът е от онези “магически” продукти, за които се сещаме още в първите дни на есента. Корените му се използват в народната медицина на Китай и Индия още от древността. В Европа растението става популярно благодарение на Марко Поло през ХІІІ век.

Корените на джинджифила съдържат витамините тиамин В1, рибофлавин В2, ниацин В3, пантотенова киселина В5, пиридоксин В6, фолиева киселина В9, аскорбинова киселина (витамин С), както и минералите калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий, цинк.

Освен за подправяне на сладкиши, пиперливите корени се използват и за направата на чай, както и като чисто лекарствен продукт. Днес сме Ви подбрали 5 здравословни ефекта от консумацията на джинджифил.

Лютивите корени се използват като лек срещу гадене и повръщане. Препоръчва се чай от джинджифил при подобни симптоми, причинени от транспортни средства, бременност и химиотерапия, пише “Health.com”.

Джинджифилът всъщност има цялостно успокояващо влияние върху стомаха и храносмилателната система. Консумацията му намалява подуването, отделянето на газове и дори бори запека. Причината е специфичен храносмилателен ензим, наречен зингибер.

Гингеролът в джинджифила пък е популярен като противовъзпалително средство. Именно тази съставка прави корените от това растение толкова популярно при настинка и грип.

Често джинджифилът се препоръчва и като лек срещу менструални болки, сравняван по сила с ибупрофена.

Джинджифилът е и елемент от много диети за регулиране на теглото. Експертите обясняват ефекта му с това, че придава силен вкус на храната, което ни кара да се засищаме с по-малки количества, тъй като рецепторите ни се пренасищат. Освен това, лютивият вкус ускорява храносмилателните процеси.