ТАВАНЪТ НА ПЕНСИИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ НА 1200 ЛВ. ОТ 1 ЮЛИ ДОГОДИНА MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

3
248
Добави коментар

От 1 юли догодина таванът на пенсиите – и нови, и стари, се увеличава от 910 на 1200 лева. За това се разбраха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

Така отпада предложението за премахване на тавана на новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2019 г. Решението ще засегне 41 000 от общо 65 000, които сега са с „орязани“ пенсии. На срещата е договорено също 50% да се вдигнат помощите и за 220 хил. души, определени като енергийно бедни. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева. 

Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат в края на годината с 10%. Синдикатите и правителството са се разбрали да създадат работна група, която да изработи по-справедлив начин за оценка на работата на хората, заети в бюджетната сфера.

Така обещаното увеличение с 10% на средствата за техните възнаграждения ще се разпределя според положения труд. Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хил. души, заети в бюджетната сфера и за целта ще са нужни над 1 млрд. лева.Източник:https://www.bgonair.bg/