Водопад Боров Камък | Водопади в България

1
167
Добави коментар
atti
atti

Информация

Врачанската екопътека е известна още и като Згориградска или екопътека Боров камък. Разходката трае около два часа, но маршрутът е натоварващ и труден, заради по-стръмни участъци.

Пътеката започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътят от София до Враца трае около час и четиридесет минути, а разстоянието е приблизително 110 км. Згориград се намира на около 6км от Враца и до селото може да се вземе такси.

Пътеката следва река Лева по склоновете на Врачанския Балкан. По система от мостове и стълби след изкачване се стига до водопад Боров камък, чиято височина е 63 метра. Преди създаването на екопътеката водопадът е бил малко познат и почти недостъпен. Самата пътека до водопада не е много дълга, но е доста стръмна на моменти. От началото на пътеката до водопада ще ви отнеме 1ч нормално ходене пеша в едната посока.

Пътеката излиза над водопада. Там ще видите страхотни зелени поляни и беседка за пикник до реката, а ако продължите още напред ще стигнете и до хижа Пършевица.

Съществува и съкратен маршрут. От полянката можете да се върнете по планинска пътека в Згориград. Хубаво е да се внимава, тъй като пътеката на места е опасна и има предпоставка за подхлъзвания и падания.

 

 

 

GPS: lat=43.1517 lon=23.5049

Вижте на картата:

Стара Планина
Враца
Екопътека
Близо до хижа
за Пикник
Разходка за 1 ден
Топ 10 водопади
Най-високи
Височина 25 – 50м