Попинолъшки водопад , Пирин планина, гр. Сандански

1
113
Добави коментар
atti
atti

Попинолъшки водопад , Пирин планина, гр. Сандански

Зимни снимки от Христо Свинаров:

Информация

Попина лъка е местност ( вилна зона ), която се намира в самото сърце на Пирин планина, на 15км над град Сандански.  Живописно разположено на 1230 м надморска височина в едноименна гориста местност на Северен Пирин, около този планински климатичен курорт се разпростират обширни зелени ливади, прорязани от потоци с кристално чиста вода.

В местността в последните години са изградени много частни вили, като голяма част от тях се отдават под наем. Тук се намира и известната хижа Яне Сандански, която е най-ниско разположената хижа в Пирин планина.

Попина лъка е разположена сред вековни иглолистни гори, примесени едновременно с някои широколистни видове. Тази вековна растителност е предпоставка за кристално чистия въздух в местността.

Една от забележителностите на района е разположеният в непосредствена близост Попинолъшки водопад, обявен за природна забележителност през 1965г. Водопада се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица.

Този природен феномен е пълноводен през цялото време на годината. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина от два водни пада с образувани малки водни котли. През лятото често може да видите някои плажуващи да скачат от върха на водопада.

В местността има условия за риболов и горски пешеходен туризъм. По-смелите от посетителите могат да се пробват и да упражняват планинско колоездене. Гористата планинска местност, където е разположено вилното селище и близостта на реката Санданска Бистрица предлагат чудесни условия за развитието на ловен и риболовен туризъм.

Доста близо природната забележителност се намира и хижа Яне Сандански, до която се стига за около 5-6 минути. В околността е разположено и курортното селище “Туричка черква”.