Космическият телескоп Хъбъл загуби един жироскоп, НАСА все още не се притеснява

1
187
Добави коментар
redbul80
redbul80

„Хъбъл“ засне тази снимка на мъглявината Лагуна през февруари 2018 година. Photo credits : NASA/ESA/STScl

9 октомври 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. В петък, на 5-ти октомври, космическият телескоп „Хъбъл“ влезе в т.нар. защитен режим на работа (Safe mode). Причината за тази ситуация е повреда на един от трите активно използвани жироскопа на борда на обсерваторията. 

Жироскопите винаги са били считани за ахилесовата пета на „Хъбъл“, тъй като са компоненти, които се движат и поради това се износват много по-бързо от останалия хардуер. В миналото космическите совалки редовно са обслужвали телескопа. По време на последното такова обслужване през 2009 година от совалката „Атлантис“ бяха инсталирани шест нови жироскопа.

Преди аварията в петък, два други жироскопа са се били повредили през изминалите години. Това ще рече, че на борда на „Хъбъл“ остават три. Това са жироскопи от по-модерен тип и поради това се очаква да работят дълги години. Проблемът е, че един от тях не се държи според очакванията. Поради това екипът на мисията предстои да анализира ситуацията и да реши какво да прави.

Ако този жироскоп бъде приведен в работоспособно състояние, „Хъбъл“ ще продължи да работи както преди, с три постоянно активни жироскопа. Но ако не и се окаже, че има само два жироскопа, на които може да се разчита, НАСА няма да има друг избор, освен да вземе решение телескопът да функционира само с един жироскоп – абсолютният минимум. Другият ще остане като резерва. Това ще ограничи движението му и региона от небето, който той може да изучава, но не и полученото количество научни данни.

Като цяло агенцията не е особено притеснена. При два работещи жироскопа и само ако един се използва, „Хъбъл“ може да оцелее още дълги години – включително и през 20-те. И все пак е добре да се подготвим психически, че инструментът, който е в орбита от началото на 90-те години и мнозина са отраснали с него, няма да е вечен. Истинският въпрос за науката е дали „Хъбъл“ ще продължи да работи до изстрелването на „Джеймс Уеб“ (засега планирано за 2021 г.). „Джеймс Уеб“, планиран за заместник на „Хъбъл“, претърпя множество отлагания през годините и нищо чудно да има още. Затова е от критично важно значение „Хъбъл“ да остане в експлоатация възможно най-дълго. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/