Учени дадоха отговор на най-вълнуващия въпрос: Ще се срещнем ли някога с извънземни?

1
168
Добави коментар
slavchev
slavchev

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, който позволява да се определи вероятността да бъде открита извънземна цивилизация в Млечния път.

Заключенията им са, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус 40 хиляди светлинни години, в галактиката най-вероятно няма други освен нас.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100 процента. Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие.
Източник: БЛИЦ

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…

Свързани