Пилотираният космически кораб СпейсШипТу-Юнити ще лети в космоса до няколко седмици

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 10 Октомври 2018

Посещения: 15

10 октомври 2018 г. 08:05 ч. В интервю за CNBC, публикувано вчера, предприемачът Ричард Брансън оповести, че първият пилотиран полет на космическия кораб „Юнити“ до космоса ще е факт до няколко седмици, а не до месеци, както беше преди.

Всичко това означава, че вероятно през следващите дни или седмици ще има ново излитане на „Юнити“. По време на последното, на 26-ти юли, корабът с двама души на борда достигна до височина 50 километра, а ракетният двигател работеше 42 секунди. Очакванията са, че по време на следващото изпитание ракетният двигател ще бъде пуснат в действие за една минута, смята Дъг Месиър от Параболик Арк. 

Ако това стане според плановете, „Юнити“ ще достигне до космоса – поне според американското определение откъде започва той. Понастоящем според международната дефиниция за космическо пространство (т.нар. линия на Карман) космосът започва от височина 100 километра, но тази дефиниция все повече подлежи на оспорване (вижте публикацията на КОСМОС БГ от 24-ти юли по темата). Американските военновъздушни сили връчват астронавтски значки на пилоти, които достигат височина 50 мили, което се равнява на 80 километра. Договорът, прикачен към билетите, за които плащат клиентите на компания Върджин Галактик, гарантира същото – полет на 80-километрова височина. 

И така, в случай че всичко мине наред, до края на 2018-та година все пак можем да видим първия полет на американски пилоти на борда на американски летателен апарат до космическото пространство. Това ще е суборбитален космически полет (за разлика от усилията, които влагат Боинг и СпейсЕкс за достъп до орбита). В някои отношения суборбиталните туристически полети са дори по-вълнуващи от орбиталните. Ако достъпът до космоса по суборбитална траектория стане масов, да се надяваме, че популацията на конспиралниците и плоскоземците силно ще намалее. 

На снимката: завръщането на кораба „Юнити“ след успешния полет през юли. Photo credit : Virgin Galactic