Прегръдките могат да отслабят негативното настроение, което се получава при конфликти

1
97
Добави коментар
stupid
stupid

Прегръдките ни карат да се чувстваме добре. Но защо?

 

Няма съмнение за положителните емоционални ползи от топлата прегръдка, според ново проучване. Психолозите наричат „междуличностно докосване“ прегръщането и държането на ръцете. Прегръщането може да намали нивата на отрицателни емоции при конфликти, да ни попречи да се разболеем, както и други положителни ефекти.

 

Екип, ръководен от психолога Майкъл Мърфи от университета „Карнеги Мелън“, са наблюдавали 404 здрави възрастни мъже и жени и са ги интервюирали всяка вечер по телефона в продължение на 14 последователни дни.

 

По време на интервютата доброволците са обсъждали за възникнали социални конфликти през деня и са описвали тяхното положително или отрицателно емоционално състояние.

 

След като екипа е анализирал отговорите, те са установили, че получаването на прегръдка през деня, в който е бил преживян междуличностен конфликт, е свързан с подобреното емоционално състояние, в сравнение с дните, когато е имало конфликтът, но не са получавали прегръдки.

 

Проучването предполага, че споделените прегръдки могат да бъдат полезни за показване на подкрепа за някой, който има социален конфликт.

 

Учените предполагат, че простото прегръщането може понякога да бъде по-ефективен начин да се покаже подкрепа, отколкото да се разговаря за проблеми, които могат да предизвикват гняв, безпокойство и потиснато настроение. Като цяло, ако сте достатъчно емоционално близки с човека, прегръдките може да са по-мъдра стратегия.