Радиолюбители свалиха нови снимки на Земята и Луната от китайския окололунен спътник Лонгчян 2

1
109
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 10 Октомври 2018

Посещения: 25

Тази снимка на Земята и Луната бе даунлоудната днес, на 10-ти октомври, с помощта на радиолюбителска техника от китайския спътник „Лонгчян 2“, който понастоящем работи около естествения ни спътник. Photo credit : Harbin Institute of Technology

10 октомври 2018 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май тази година ракетата „Лонг Марч-4С“ изведе на път към Луната комуникационния спътник „Чьечиао“, с което започна първата фаза на китайската мисия до обратната страна на Луната „Чанг’e 4“. Като вторичен полезен товар на ракетата бяха качени и два микроспътника „Лонгчян 1“ и „Лонгчян 2“. За съжаление „Лонгчян 1“ претърпя авария скоро след изстрелването, но „Лонгчян 2“ без проблеми влезе в орбита около Луната. Самият „Чьечиао“ се отправи към точката на Лагранж Л2, откъдето ще осигурява връзката между Земята и спускаемия апарат на „Чанг’e 4“ в рамките на втория етап от експедицията.

Това, което е любопитно за „Лонгчян 2“, е че сигналът му не е кодиран, което ще рече, че всеки човек с радиолюбителска техника може да насочи антените си към Луната и да свали данни и снимки. Точно това направиха през последните няколко дни холандският астроном Сийс Баса и негови приятели. Те се похвалиха за това в Туитър.

Тази снимка на Земята и Луната бе получена на 8-ми октомври. Photo credit : Harbin Institute of Technology

Живеем в много интересни времена. По-рано през годината Китай изпрати в орбита около Луната спътник и днес всеки човек с нужната техника може да сваля снимки от него. Същевременно има и едни други хора – които не правят нищо друго, освен да се ровичкат в конспиративните клипове на Ютуб и да спамят форумите с абсурдните си твърдения, че космическите мисии са голяма конспирация и че Земята е плоска. Парадоксите на съвремието…

Междувременно китайците продължават да се справят навреме с подготовката на втората фаза от мисия „Чанг’e 4“. По последна информация спускаемият апарат ще излети в периода около 8-ми декември. Кацането на обратната страна на Луната ще е факт през последните дни от годината. Ако то е успешно, Китай ще влезе в историята. До този момент нито САЩ, нито Русия, нито коя да е друга държава не е изпращала мисия до невидимата за човешко око страна на естествения ни спътник. Всички мисии на НАСА „Аполо“ и съветски „Луна“ са кацали от видимата страна. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/