Проучването установява, че бацилус субтилис елиминира стафилококови бактерии

1
148
Добави коментар
stupid
stupid

Ново проучване от учени от Национален институт по здравеопазване в Тайланд  показва, че една „добра“ бактерия, която често се среща в пробиотичните добавки, помага за премахването на стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) – вид бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции и са устойчиви на антибиотици. Стафилококовите инфекции причиняват десетки хиляди смъртни случаи в световен мащаб всяка година.  

 

Учените неочаквано са установили, че бактериите Bacillus предотвратяват появата на бактерии от вида стафилококус ауреус в червата и носа на здрави индивиди. После, използвайки модел на изследване на мишката, те са установили как точно се случва това.

 

Културите на Bacillus са познати още преди преди въвеждането на антибиотиците, и се използват като имуностимулиращо средство за подпомагане лечението на заболявания на стомашно-чревния и уринарния тракт. Бактериите образуват спори, които могат да оцелеят в тежки условия и често се приемат естествено заедно със зеленчуците, което им позволява временно да живеят в червата.

 

Пробиотиците често се препоръчват като хранителни добавки за подобряване на здравето на храносмилателната система, заявява директорът на NIAID Антъни С. Фучи. Възможността за перорален прием на бактериите може да бъде ефективна алтернатива на антибиотичното лечение за някои състояния.

 

За проучванто учените са проследили 200 доброволци от провинция в Тайланд. Учените първо са анализирали фекални проби от всеки участник в изследването за бактерии, свързани с отсъствието на стафилококус ауреус. Те са открили 101 проби, положителни резултати за Bacillus, предимно от вида бацилус субтилис (Bacillus subtilis)  – който присъства смесен с други бактерии в много пробиотични продукти. След това учените са взели проби от същите 200 души за стафилококус ауреус от червата (25 позитивни) и от носа (26 положителни). Учудващо е, че те не са открили стафилококус ауреус в никоя от пробите, където са присъствали Bacillus.

 

Учените откриват Fengycin, специфичен клас липопептиди, като специфичното вещество на Bacillus, което инхибира системата за улавяне на С. ауреус. За да потвърдят своите открития, учените са направили опити с мишки, като в червата на мишките развъждат стафилококус ауреус и ги хранят с спори на бацилус субтилис, за да имитират прием пробиотици. Приема прилаган на всеки два дни, елиминира стафилококус ауреус в червата на мишките. Същият тест, използващ Bacillus, при който Fengycin е били отстранен, няма ефект, а С. ауреус нараства според очакванията.

 

Учените от Тайланд планират да проверят дали пробиотичен продукт, който съдържа само Б. субтилис, може да елиминира С. ауреус при хората.