Общински съветници искат демонтиране на плоча с петолъчка от фасадата на Механото

1
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Учебните заведения в България са деполитизирани и в тях е забранено да се извършва политическа агитация и проповядване на каквато и да било идеология. С тези думи започва докладната на общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева, с която те желаят от фасадата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника да бъде премахната плоча с петолъчка.

Макар таблото да стои там от години, едва сега някой си дава сметка, че тя е в разрез със Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: „В системата на предучилищното и училищно образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини.“  Самата плоча се намира вдясно от централния вход на Механото. Под петолъчката са изписани имената на осем души с бележка, че те са „загинали в борбата срещу капитализма и фашизма“.

”Местоположението на тази плоча на самия главен вход на гимназията, пред ежедневния поглед на поколения ученици освен, че е недопустимо, е и изцяло противозаконно, тъй като нейният надпис по същество отразява пропаганда на една идеологическа доктрина”, пишат съветниците в предложението си до своите колеги, като посочват, че сградата е публична общинска собственост, следователно на училищното ръководство е необходимо решение на Общински съвет – Бургас, за да бъде демонтирана въпросната плоча. 

Ако бъде прието предложението, директорът на Механото ще има два месеца, за да демонтира плочата.