Къщата на Яворов е трябвало да стане масонски храм :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

2
221
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

По време на първия мандат на Володя Лозанов, като Велик Майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България той е купил къщата музей на Яворов, като е казал, че ще я подари на ложата за масонски дом. За това разкзва в интервю още през 2014 г. бившият антимафиот № 1 и масон Любен Левичаров.

Емблематичният за столицата дом на Яворов е бил откупен от стария му собственик, фирма ИКУЕСТ, за да се превърне в собственост на В.Л.С.С.П.З.Б. която възнамерявала, да извърши ремонта на дома изцяло със свои средства, след което той да отвори врати едновременно като музей на поета и като масонски храм.

Няма доказателства, но българските масони смятат, че Яворов също е бил брат масон и оттам е дошло желанието им да вземат част от дома, в който е живял.

За  покупката на къщата Лозанов взема пари на заем от Великия секретар на ложата по това време Емил Хърсев, по-конкретно от “Хърсев и ко”, и купува с тези пари дом “Яворов”.

По-късно се оказва, че ложата трябва да връща заема на “Хърсев и ко”, защото домът на Яворов се води на Великата ложа.

Оказва се, че за къщата на Яворов са дадени 1 млн. лв. и масоните е трябвало да съберет от дарения поне още 1 млн., отделно да се предвидят средства за ремонт.

След неразобории, масоните искат от Лозанов домът на Яворов незабавно да бъде обявен за продан поради неосъществимостта на проекта, след което парите да се върнат на ложите, а отговорността да се поеме от виновните.

Друг интересн факт е, че докато са течали крамолите в Ложата в Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата е било внесено предложение домът да бъде преизграден. Експертният съвет на НИНКН твърдо се произнася относно значението на Дом Яворов и в резултат на това налага категорична забрана за преизграждане на сградата и на всякаква намеса в автентичната й субстанция.

Сред тази масонска  какофония единственият застрашен от унищожение и днес е именно домът на поета.

Заради натрупани дългове на къщата музей на Яворов и нейното обявяване за продажба от частен съдебен изпълнител, кметът Йорданка Фандъкова предложи общината или държава да придобият къщата музей на поета и революционер.

В емблематичния имот Пейо Яворов и Лора Каравелова прекарват една година от живота си.