С 5 години е удължен договорът с фирмата за дезинфекция на границата с Турция

2
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Репортер на Скандал мина границата с Турция и установи, че дезинфекцията на автомобили продължава.

На въпрос на репортер на Скандал колко още ще продължи тази процедура, служител на Митниците отговори, че договорът с фирмата доставчик е удължен с пет години.

Преминавайки на българска земя превозните средства минават през праскалки, които обливат с дезинфектант ходовата част и купето на автомобила. Всяка лека кола заплаща такса от 5 лв., автобусите и тировете са на по-високи такси.

Служители коментираха, че този режим може да бъде удължен и за 10-15 години ако има заплаха.

Предстои да разберем как тази процедура ще се поддържа при зимни условия, когато температурите паднат -0. Как ще се осигури безопасността на пътниците и ще се предотврати образуването на пързалки.

Пренасянето на зараза основно се получава, когато се транспортират заразени приживни животни в автомобили. Честа практика у нас и в съседна Турция.

До колко тази външна дезинфекция на автомобилите предотвратява евентуалното разпространение на зараза е спорно. За разлика от нас съседна Гърция не е предприела подобни мерки на своите граници с Турция, установи проверка на репортер на Скандал при маршрут през ГКПП Капитан Петко войвода, където и на българска страна няма процедура по дезинфекция. Липсата на такава на малките пунктове може би обезмисля тази на големите.

Скандал ще отправи официално запитване до институциите за разходването на приходите от дезинфекциите по българо-турските гранични пунктове.