Salza i Smiah – Блог за публикации и статии на различна тема

1
189
Добави коментар
atti
atti

ДИВИТЕ 
по разказите: “Дервишово семе” на Н.Хайтов, “Като стрък от крило” на Ф.Марински и “Ловни разкази” от В.Йорданов

Продуцент: ФОНДАЦИЯ “ПСЮХЕ” И НДТ “СЪЛЗА И СМЯХ”
Сценарий: Валери Йорданов и Георги Къркеланов
Режисьор: Георги Къркеланов
Сценография: Марина Янева
Музикална картина: Кирил Добрев
Саундтрак за спектакъла: Формация “Булгара Етно Проджект”, Кирил Добрев и Студио “Sound Project”

Със специалното участие на: Васил Михайлов, Златина Тодева – глас

и

Валери Йорданов
Кристина Янева

Проекта се реализира със съдействието на Министерство на културата- Национален център за театър, Фонд “Култура” – Дебюти” и “Евромашини” ЕООД

Спектакълът “Дивите” е изграден на основата на разказа “Дервишово семе” от Николай Хайтов.

Желанието ни е да разкажем мигове от живота на едно момче през няколко гледни точки: документално-историческа, приказно-фантазна и съвременен коментар.

Разчитаме на оригиналния сценарий, в който разказваме за единството между човек и природа: българина с богата душевност, милеещ за родното, и природата на един неповторим край. Това е автентична история на едно тъжно и горчиво минало. Без да е сантиментална, тази история остави дълбока и нежна тъга в нас въпреки привидно веселата звучна реч и жизненост. Това свое усещане искаме да споделим и с театралния си спектакъл. Да навлезем в миналото и настоящето на героите от тези библейски притчи в нашата неотдавнашна действителност и да помислим за бъдещето на “семето българско”.

Докосването до извора за нас е истинско вдъхновение и повод за въображение и импровизация, защото “черпиш ли от извора, ще загребеш от най-чистото, неподправеното”.
“Дивите” е театрален спектакъл разказан със средствата на кинематографичния език. В него няма кино и видео-прожекции, целта е динамиката, кадрите и историите да се постигат със средствата на художественото осветление, музика и звукова среда изпълнени,аранжирани и смесени като филмов саундтрак, специфична сценография и костюми и откровено актьорско присъствие.

 

Информация за екипа
Кирил Добрев носител на “Аскеер” за оригиналната музика и звуковата картина на спектакъла.
Първият български спектакъл със саундтрак във формат “Dolby Digital”.

Валери Йорданов номинация за “Аскеер” за главна мъжка роля.

Кристина Янева – актриса в Театър “Българска армия”, награди “Максим” – 1998 и 2000г.

Георги Къркеланов – актьор в Театър “Българска армия”, носител на награда “Максим” 2001г. и специална награда на Съюза на артистите 2002г., през 2000-2001г. специализира режисура при проф.Крикор Азарян и проф.Красимир Спасов.

Валери Йорданов – актьор в Народен театър за младежта, 1997г. – номинация за Аскеер – за изгряваща звезда за ролята в “Дърво за огрев” с режисьор Ив.Налбантов, Театър “Сълза и смях”, 2001г. – две номинации за Аскеер – за изгряваща звезда и водеща мъжка роля за ролята в “Йестърдей” с режисьор А.Аврамов, Народен театър за младежта

Марина Янева – 1999г. – награда Аскеер за костюми за спектакъла “Змей” с режисьор Р.Обрешкова, Родопски драматичен театър – Смолян

Кирил Добрев & Sound Project – Звукова картина за спектакъла “На нивото на очите”, режисьор – Камен Донев. Рекламни спотове за Кафе Елит-Тодор Колев, Своге, Морени, Ротманс, Мобиком, Чипи Чипс, Форте, Естрела чипс, Арома, Маги, Кинг Едуардс, Бош, Лауда Еар, Германос и др. Авторски разработки, аранжименти, ремикси – Ъпсурт, АСПЕА, Светците, Сладки мечти, Трио Българка, Стейн и др. Сертификат за маркетинг и реклама – ДОЙЧЕ ВЕЛЕ и АВВRO, организация и проектиране на радио продукт – ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.

ПРЕСАТА за спектакъла:

Актьорът Георги Къркеланов от трупата на “Българска армия” се пробва за втори път като режисьор. Разказът “Дервишово семе” на големия писател е основа на постановката “Дивите”.
Спектакълът “Дивите”, вдъхновен от разказ на покойния класик Николай Хайтов, е вече факт. Режисьор на представлението е актьорът от трупата на “Българска армия” Георги Къркеланов.
Както в. “Монитор” пръв писа преди няколко месеца, в основата на постановката стои христоматийният разказ на Хайтов “Дервишово семе”.
Разказите на покойния писател Николай Хайтов се подлагат трудно на драматизация.Освен текста на Хайтов “Дивите” включва и “Ловни истории” на актьора от Младежкия театър Валери Йорданов, етнографски анкети от Родопите и разказ от книгата “Като стрък от коило” на Филип Марински. “Ние развихме персонажа от “Дервишово семе”. Момчето, на което му открадват булката и то натрупва комплекс към съседа си, който му я отмъква. И накрая се оказва, че вместо да отмъсти, се налага той да се грижи за него като свой брат и за нея, като своя снаха. Така и не се реализира неговото отмъщение, както и любовта към тази жена”, обяснява постановчикът Къркеланов. Това е вторият режисьорски опит за актьора, нареждан сред звездите на Военния театър. Миналата година той постави “Рибарят и неговата душа” по Оскар Уайлд в НДК. “Дивите” е копродукция на Младежкия театър с фондация “ПСЮХЕ”.
Освен, че пише част от текста на спектакъла, Валери Йорданов изпълнява и водещата роля в него. В екипа влизат и актрисите Кристина Янева от “Българска армия” и Зорница Маринкова. “Дивите” разчита и Васил Михайлов и Златина Тодева. Двамата участват в постановката с гласовете си.

Елена Кръстева
в. “Монитор”, 07.04.2003 г.

“ДИВИТЕ” Актьори Къркеланов и Йорданов

Тандемът направи впечатляващ спектакъл, вдъхновен от разказа на Николай Хайтов “Дервишово семе”.
Всеизвестен факт е, че приживе големият писател Николай Хайтов не беше изкушен от драматургията. Той написа едва две пиеси – “По земята” и детската “Ламята”. Ако обаче беше видял спектакъла “Дивите”, създаден по неговия разказ “Дервишово семе”, Хайтов вероятно щеше да се изкуши да види и други свои творби на сцена.
Защото представлението на Георги Къркеланов е наистина впечатляващо. Режисьорът е успял да постигне удивителен синтез между традициите, които носят разказите на Хайтов, и духа на модерните времена. Постановката му е новаторска, без следа от надути претенции. Звучат изпълнения на кавалджията Костадин Генчев и формация “Булгара”, има игра на светлини, но липсва и най-малък намек за стряскащ авангардизъм.

Любопитното в случая е, че Къркеланов не е някой мастит постановчик. Той е актьор от театър “Българска армия” и “Дивите” е едва втората му режисьорска изява. (първата бе миналата година в спектакъла “Рибарят и неговата душа” по Оскар Уайлд в НДК).
Без съмнение да направиш представление по Хайтов е предизвикателство, което крие много капани и не всеки би посегнал към тях. Явно, за да ги преодолееш, освен да си млад трябва и да си малко луд на тема театър. И да си възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури (както е в случая на Къркеланов). Необходим ти е обаче и актьор като Валери Йорданов, чийто текстове също влизат в спектакъла.
В “Дивите” Йорданов почти изнася моноспектакъл. В ролята на Рамадан Дервишов-Мечо той се раздава толкова тотално, че чак усещаш тока, който протича между него и публиката…