Петричко село се вдига на бунт заради строеж на крематориум

2
171
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Жители на петричкото село Кърналово се вдигат на протест заради намерението на софийското дружество „Евиан 1” ООД да строи крематориум в землището на селото. Те са избрали местността Под ливарски рид, където са закупили пасище с площ 5223 квадратни метра.

Инвеститорите са внесли документите за съгласуване в РИОСВ-Благоевград. От екоинспекцията са категорични, че инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда.

„Всички местни хора сме категорични,че се вдигаме на война, ако някой реши да прави крематориум току до къщите ни. Ще се борим със законови средства срещу това намерение. Готови сме на всякакъв вид гражданско неподчинение”, заяви управникът на селището – Стоян Бойчев. Протестът на местните жители със сигурност ще бъде подкрепен от съветниците на ВМРО, пише кмета.бг.

Председателят на групата на войводите в местния парламент – Стоян Божинов, е отправил питане към общинския кмет по повод ивестиционното намерение на „Евиан 1” ООД. По думите му грладоначалникът е бил категоричен, че няма да допусне проектът да се реализира и крематориумът няма да бъде отразен в Общия устроствен план на община Петрич.

Меракът за вдигането на такъв обект в района на Петрич не е случаен. Близостта на региона до границата с Гърция е една от причините за тези опити. В южната ни съседка църквата не разрешава изграждането на подобни пещи. В България има само един крематориум и той е в София. Идеята е да се вдигне второ такова съоръжение до българо-гръцката граница, тъй като гърците се очаква да са най-многобройните клиенти. Цената за изгаряне на един труп е минимум 250 лева и това може да е сериозен бизнес, от който да се печели.