Използването на тютюневи изделия от бащата може да причинят когнитивни нарушения при децата и внуците му

1
148
Добави коментар
stupid
stupid

Използването на тютюневи изделия е вредно за здравето на мъжете и жените. Употребата никотин и други компоненти на цигарения дим от бременни жени се признава като значителен рисков фактор за поведенческите разстройства, включително разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието (или ADHD) при няколко поколения. Но влиянието на употребата на тютюневи изделия от бащите върху тяхното потомство не е толкова подробно изследвано.

 

За да изследват това, Д.М. Маккарти, П.Г. Бхайд и колегите му излагат мъжки мишки на ниски дози никотин, които са поставени в питейната им вода през периода на живота им, в който мишките произвеждат сперма. След това те съешават тези мишки с женски, които никога не са били излагани на никотин. И двата пола на потомството проявяват хиперактивност, дефицит на внимание и когнитивна нееластичност. Когато женски (но не мъжки) мишки от това поколение са били развъждани с мъжки които не са излагани на никотин, мъжкото потомство показват по-малко, но все пак значителен дефицит в когнитивната гъвкавост. Дефицитът на когнитивната гъвкавост продължава в третото поколение. 

 

Фактът, че мъжете пушат повече от жените, прави ефекта при мъжете особено важен от гледна точка на общественото здравеопазване, казва Бхайд. Влиянието на никотина върху зародишните клетки и невро-поведенческите увреждания в многобройни последователни поколения изисква обновяване на фокуса на изследванията и обществената политика върху употребата на тютюн от мъжете и последиците за техните деца.