Лечение на рак на простатата

1
184
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Ракът на простатата е често срещаното злокачествено заболяване. Диагностицирането на заболяването в ранен стадий дава възможност то да бъде напълно излекувано. Ако не не се приложи навреме подходящото лечение, заболяването може да има фатален изход (около 9% от смъртните случаи от рак при мъжете.

Тъй като болестта няма симптоми в начален стадий, ракът на простатата може да бъде диагностициран само чрез целенасочени тестове. Мъжете след 45 годишна възраст с фамилна анамнеза за рак на простатата и мъже над 50-годишна възраст без фамилна анамнеза, трябва всяка година да се подлагат на профилактичен преглед на простатата.

Диагностика на рак на простатата:

Диагнозата може да бъде поставена на няколко етапа. Първоначалният общ физически преглед включва ректално туширане. По този начин, урологът придобива представа за общия размер на простатата, нередности и/или твърдост в някоя от зоните.

Съмнението за карцином на простатата се проверява чрез изследване на простатно-специфичен антиген (PSA). Това е вещество, което се произвежда както от нормалната простатна тъкан, така и от раковата тъкан. С нарастването на раковите тъкани нивата на PSA се увеличават. Благодарение на изследването чрез ректално туширане и контрол на нивата на серумния PSA, е възможно ракът на простатата да бъде открит в начален стадий. Но при пациенти с възпалителни процеси в простатата, се срещат увеличени нивата без наличие на рак.

Ако след извършените изследвания има съмнение за рак, като следваща стъпка се предприема изследване на простатната тъкан чрез трансректална биопсия. Анадолу Медицински Център разполага със съвременния апарат за таргетирана диагностика MR-TRUS Fusion, който открива успешно огнищата на рак на простатата и взима биопсия от тези места с точност до милиметър. При установена диагноза за рак с цел определяне на степента на разпространение, специалистът може да изиска допълнителни изследвания.

В напреднал стадий на тумор на простатата, с увеличаване на простатната жлеза се появяват проблеми с уринирането и кръв в урината. Ако болестта се разпространи извън простатата, могат да се появят болки в костите в областта на гърба, бедрата, краката и ребрата.

Лечение на рак на простатата:

Хирургията е опция за първично лечение при много пациенти,  диагностицирани в ранен стадий. В операцията на простатната жлеза, наречена радикална простатектомия, заедно с простатната жлеза се отстраняват и семенните мехурчета. Извършена с роботизираната система „да Винчи“ операцията е максимално прецизна и щадяща пациента. Традиционната хирургична операция може се прилага при пациенти, които не са подходящи за роботизирана хирургия.

Лъчетерапията е метод на лечение, който може да се използва само докато рака е ограничен в простатната жлеза. Лъчетерапията може да бъде под формата на облъчване на ракови клетки, а могат да бъдат поставени и радиоактивни ядра директно в раковите клетки (брахитерапия). В някои случаи лечението се осъществява чрез комбинация от двата метода. При лечението на локализиран рак на простатата оперативният метод и лъчетерапията могат да бъдат много ефективни.

Хормоналната терапия се използва при пациенти, при които туморът обхваща околните тъкани. Хормоналната терапия и лъчелечението водят до успешни резултати при пациенти с локално напреднал рак на простатата или които не са подходящи за операция.

Химиотерапия се прилага в напреднал стадий, когато болестта престава да реагира на хормоналната терапия. Напоследък поради високият риск от рецидив на заболяването, особено при по-млади пациенти в начален стадий, химиотерапията се прилага като част от лечението.

В Анадолу Медицински Център е обособен специализиран център по урологична онкология, посветен на диагностиката и лечението на рак на простатата с мултидисциплинарен подход към всеки пациент.