Боровец посреща ски сезона с нов 6-седалков лифт :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Един от най-силните ни зимни курорти Боровец ще посрещне ски-сезона с нов 6-седалков лифт „Мартинови Бараки Експрес“. Съоръжението ще замести предишния 4-седалков по съществуваща линия с иновативна технология, която позволява увеличение на скоростта и капацитета.

Лифтът ще може да поема до 3000 души на час, което е над три пъти повече от стария лифт, а изкачването от долна до горна станция ще отнема само 3 мин. и половина  – повече от два пъти по-бързо от преди, съобщиха от „Бороспорт“ АД.

Производител на лифта е един от световните лидери в производството на въжени съоръжения – LEITNER ROPEWAYS.

Освен скоростта и капацитета, едно от основните предимства на “Мартинови Бараки Експрес” е иновативната в световен мащаб технология на задвижване на линията – Direct Drive. Тази технология елиминира необходимостта от елемент в задвижването наречен редуктор, което има следните предимства: повишена надеждност, понижени шум и вибрации, екологичен ефект и по-ниски експлоатационни разходи.

Лифтът свързва учебния плац пред хотел „Рила“ със синята писта „Мартинови Бараки 1“, червените „Мартинови бараки 2 и 3“ и черните „Мартинови бараки 4“ и „Червено знаме“, както и  фрийстайл терейн парка „Сноу Парк Бороспорт“. Съоръжението обслужва и популярното нощно каране.

Инвестицията за новия лифт е в размер на 12 млн. лв и е част от дългосрочния план на  “Бороспорт” АД за развитие на ски зоната в Боровец. Проектът е част от 5-годишната стратегия на курорта, включваща и реконструкция на кабинковия лифт и разширяване на заснежената с технически сняг ски зона до 85% от общата част на пистите. /Economic.bg