400 нови модерни линейки подобряват Спешната помощ

2
116
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове ще бъдат модернизирани. Ще бъдат отпуснати 163,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма „Региони в растеж“. С отпуснатите средства ще бъдат закупени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура.

Договорът за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната бе подписан днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и зам. регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма „Региони в растеж“ Деница Николова.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Министър Петя Аврамова подчерта важността на подписания днес проект в подкрепа на развитието на системата на спешната медицинска помощ. Той ще се изпълнява на територията на цялата страна и обхваща 237 обекта от системата на спешната помощ. Срокът за изпълнението му е 36 месеца.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че проектът ще доведе до преструктуриране на системата на спешната медицинска помощ, ще повиши ефективността от функционирането й, ще подобри качествата на медицинската дейност в спешните случаи и ще позволи приближаването възможно най-близко до пациентите с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ.

Изпълнението на този проект ще ни позволи да направим и преструктурирането на болничната помощ, каза здравният министър, цитиран от БТА.

Поръчката беше обявена през април т.г., но се забави заради две обжалвания. През август при отварянето на офертите за поръчката стана ясно, че няма интерес от страна на бизнеса за доставка на линейки във високопланинските райони.

Фирмите, които участваха в конкурса, не бяха подали оферти по тези точки от поръчката. Заради това беше изготвено ново техническо задание и беше обявена нова обществена поръчка, която е само за високопланинските линейки.