Разсекретени документи разкриват, че висш генерал от САЩ е планирал ядрена атака срещу Виетнам

1
143
Добави коментар
setlans
setlans

Наскоро разсекретени доклади разкриват, че висш генерал на САЩ е планирал ядрена атака по време на войната във Виетнам.

Документите очертават план от 1968 г., разработен от генерал Уилям Уестморланд, за преместване на ядрени оръжия в Южен Виетнам.

Замисълът е бил, страната да има възможност да реагира мигновено, когато стане напечено.

Планът е бил отхвърлен от президента Линдън Джонсън

Командирът е планирал преместването на ядрените оръжия, за да могат да бъдат на разположение, ако Съединените щати и техните съюзници се окажат губещи при битката за Ке Сан.

Тайната операция, наречена „Fracture Jaw“, е била водена от генерал Уестморланд. Тя е била в действие, когато съветникът по националната сигурност Уолт Ростов, е предупредил президента, чрез бележка.

10 февруари 1968 г. / Известие от ген. Уестморланд, че операция „Fracture Jaw“ влиза в действие
Битката за Ке Сан остава, като една от най-свирепите в историята на войната

Но само два дни след призива на Уестморланд за ядрено оръжие, тогавашният президент Линдън Джонсън, налага вето на плана. Той заповядва да се върнат ядрените оръжия обратно.

„Когато научи за плана, той беше изключително разстроен и мисля, че директно заповяда на Уестморланд да го прекрати.“Том Джонсън – специалният асистент на президента
Бележката, чрез която съветникът по националната сигурност Уолт Ростов е предупредил президента Джонсън

Той добавя, че президентът се е страхувал, че конфликтът може да се разрастне, ако се включат и ядрени оръжия.

Джонсън е притискал генералите си, за да е сигурен в победата. Но със сигурност не е очаквал, че един от неговите генерали ще достигне толкова далеч. Президентът е бил бесен, че такъв план изобщо е бил пуснат в действие, когато той е наредил пълното му спиране.

„Изяснете на целият персонал, с достъп до този проект, че не може да има разкриване на съдържанието на плана. Както и, че подобни планове са били в ход или спрени.“ Това казва президентът Джонсън на генерал Уестморланд в доста груба бележка.

Сетланс / ati Заглавна снимка: Президентът Линдън Джонсън и генерал Уестморланд