Пробив в киберсигурността може да коства 50 милион

1
124
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Около 200 милиона души в САЩ и Израел ще получат компенсации от Yahoo за пробива в киберсигурността, довел до кражба на лични данни през 2013 и 2014 г., съобщава Financial Times. Компанията се съгласи да изплати 50 милиона долара за претърпени щети и да осигури за период от две години услуги за безплатен кредитов мониторинг на засегнатите потребители.

Подобно на мълчанието на Google относно техния бъг, който в крайна сметка доведе до закриването на Google+, Yahoo разкри информацията за огромната кибератака чак през 2016 г. с тригодишно закъснение. Приблизително един милиард потребителски профила са били компрометирани тогава. Нещо повече, през 2014 г. Yahoo става обект на още един пробив в сигурността, засегнал поне 500 милиона потребители. И той беше обявен по същото време – през 2016 г.

И двата пробива са били осъществени по време на шестгодишното управление на изпълнителния директор Мариса Мейър и са последвани от неизбежната продажба на дигиталните услуги на Yahoo на Verizon Communications. Първоначално преговорите за сделката включват сумата от 4.83 милиарда, но след разпространяването на новината за пробива през 2016 г. споразумението е преработено. Yahoo са принудени да намалят значително изначалната цена – с 350 милиона.

Сега компенсацията от 50 милиона долара ще бъде разпределена между Verizon и Altaba Inc. – компания, която пое грижата за останките от Yahoo, включващи 7 милиарда долара в брой и изгодните акции на китайския гигант в сферата на електронната търговия Alibaba Group и Yahoo Japan. За съжаление на Altaba, компанията вече плати глоба от 35 милиона долара заради повдигнатите от федералните регулатори обвинения, че пробивът е бил обявен пред инвеститорите с такова огромно закъснение.

Макар около три милиарда профили в Yahoo да са станали жертва на хакерите, само един милиард от тях ще получат компенсации според съдебното споразумение, достигнато в Сан Хосе, Калифорния, в понеделник. Изслушване за одобряването на предварителното споразумение е насрочено за 29 ноември, отново в Сан Хосе. Към момента от Yahoo не са излезли с коментар относно решението.

Ако предварителното споразумение бъде потвърдено в едномесечен срок, засегнатите притежатели на профили в Yahoo имат правото да изискат до 25 долара на час за времето, прекарано в овладяване на проблемите вследствие на пробива в сигурността. Препоръчва се въпросните да представят документация, доказваща претърпените загуби, защото така биха могли да поискат по 375 долара; в противен случай компенсацията няма да надхвърли 125 долара. В допълнение притежателите на премиум профили в Yahoo ще бъдат сред тези с правото да заявят възстановяване на 25% от сумата.

Според споразумението компенсацията под формата на услуга за кредитов мониторинг може да достигне 14,95 долара на месец, или около 359 долара за две години. Тази част от документа обаче все още не е напълно разяснена и потвърдена.

Като цяло 50-милионната компенсация изглежда доста внушително. В действителност обаче тя би могла да се окаже много по-малка в сравнение със сумата, която компанията ще е принудена да плати, ако случаят стигне до съда. Експертите изчисляват, че е вероятно загубите на Yahoo да достигнат един милиард долара, ако изгуби делото.

Снимка: Search Engine Land