Доброволци ще събират жълъди, за да възстановят опожарена гора

1
117
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Този уикенд доброволци ще се възползват от прогнозираното от синоптиците хубаво време, за да съчетаят приятната разходка с екологична кауза. Те ще събират жълъди, за да възстановят  опожарената миналата година гора между селата Банево и Изворище.

Инициативата е на Зелена Странджа. Организаторите приканват желаещите да се включат да си носят  здрави торби от плат за събиране на жълъди, както и мотики за закопаването им. Организационната такса е на стойност 10 лева, а билетът за организирания транспорт е 5 лева. Ето и програмата:

08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас; 9.30 – Начало на прехода от площада на село Драганово. В движение ще събираме паднали жълъди от Космат дъб и Цер – местни дървесни видове, подходящи за района на пожара; 12.30 – Почивка и обяд на заслон в гората, ИМА ЧЕШМА; 13.30 – Преход обратно до село Драганово и отпътуване за село Изворище; 15.00 – Събиране на площада на село Изворище и преход 1 км до мястото на пожара; 15.30 – Засяване на жълъди в копки; 17.00 – Отпътуване за Бургас.

От Зелена Странджа припомнят, че през месец август 2017 г. за 2 дни изгоряха над 4000 дка гора, която беше създавана в продължение на повече от 40 години.